Ivar – bare en av mange

For egen regning

Sparken: Styreleder Ivar Koteng sparket de populære trenerne i RBK i sommer. Koteng har fått har medfart for det og hvordan det ble gjort, men er det så ille? Fotballtrenere og managere har siden fotballen en sport måttet leve med usikkerheten om å få beholde jobben. I fotballens verden er det helt vanlig å sparke trenere. På dagen!  Foto: NTB scanpix

NAMDALSAVISA

Hvis du trodde at styreleder Ivar Koteng i Rosenborg BK er eneste gutten i klassen som sparker fotballtrenere akkurat som det passer han selv, tar du skammelig feil.

Forretningsmannen Koteng blir en smågutt sammenliknet med styreledere og eiere i noen andre europeiske fotballklubber. Fotballtrenere og managere har noen av de mest utrygge jobbene – uansett hvor du bor i verden.

Det er en risikosport å takke ja til en slik jobb. Jobbmessig utfordringer og skyhøye lønninger er så fristende at en tar sjansen på å ikke bli satt på gata med det samme.

Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun ble sparket ut av brakka på Lerkendal en julidag. Uten forvarsel. Spillerne ville ha dem tilbake og supporterne syntes det var ille. Dessuten var jo Brann et hav foran RBK på tabellen.

Koteng eier ikke RBK og han hadde styret bak seg. Trenerforeninga, enkelte bedriftsledere og en rekke andre som mener verdt å høre på, de er det mange av når det gjelder fotball, framstiller Koteng som en udugelig og umenneskelig leder. Denne uka ble det kjent at Ingebrigtsen og Hoftun går til sak mot sitt kjære RBK.

De kan sikkert ha en god sak og kanskje får de en pen slump med penger i oppreisning for at ikke alle prosedyrer ble fulgt i en oppsigelsesprosess. Pluss noe for en såret stolthet. Jobbene som trenere kan de ikke få tilbake. Selv om dommeren i arbeidsretten aldri så mye heier på Molde. Ikke så lenge Koteng er styreleder.

For i fotball er det andre regler som gjelder. Det vet vi som er fascinert av dette spillet på – og utenfor banen. På godt og vondt.

Koteng gjorde bare det andre fotballedere har gjort i over 100 år. Han sa opp trenerne fordi det ble for mye «dårlig spell» og for få «mang ei herlig stund», som en ivrig RBK-supporter synger nå og da.

Hallo, dette er fotball, så dette hører med i showet. Koteng har vist at han tør, men han har noe å strekke seg etter likevel.

Hva skal vi si om Maurizio Zamparinis? Han som kjøpte den italienske klubben Palmero i 2002 og fram til i fjor hadde satt nærmere 50 trenere på gata. En særdeles utålmodig mann, som ville ha resultater, og klarte det delvis også.

Dog skal det sies at spillere og supportere ble forvirret. Blant annet dukket tidligere sparkede trenere opp igjen i klubben.

Vi holder oss i Italia. En vårdag i år slo Maurizio Sarri på fjernsynet. Nyheten var at Napoli hadde en ny manager på gang. Sarri fikk sparken via et sportsinnslag på tv.

Nå er han i Chelsea og har fått en glimrende start. Laget er ubeseiret så langt. Det kan også være like greit når eieren heter Abramovitsj. Han nøler ikke med å sparke managere. Russeren lever kun i nuet. Da teller det ikke hva managerne har av tidligere titler på CV’n.

«You’ll will be sacked in the morning» sang liverpoolsupporteren til sin manager etter at de tapte for Blackburn en januardag i 2011. Styret stemte i koret og gentleman Roy Hodgson fikk sparken. Puh, for en lettelse!

Selv ærverdige Manchester United har måttet sette managere på gata etter at Sir Alex hadde skjemt dem bort med titler i flere tiår. Etterfølgerne, dyktige sådan, har ikke holdt mål.

Nå har de en manager som er en av de mestvinnende i Europa, men det er noe skurrer. Flere av United-fansen vil ha Mourinho fjernet. Det er bare ett problem. Hovedperson kommenterte det selv slik: «De har ikke råd til å sparke meg».

Hallo, Old Trafford. Hør med Ivar Koteng!

Fotballverden er fulle av slike historier, og la det forsette slik!

Walk on!