For sikkerhets skyld

Ukeslutt

Mats Ivar Sandmo. 

NAMDALSAVISA

«Gressklipperen er i stand til å amputere ben og armer og kan kaste opp gjenstander. Dersom sikkerhetsanvisningene ikke følges, kan det ha alvorlige personskader eller døden til følge». Mora mi fikk noen mørke trekk over ansiktet da jeg leste høyt. Og verre skulle det bli…

Høsten er her, snart er det jul – og kanskje blir det gjensyn med «Linus i svingen». Husker du Nure i barnetv-serien? I sommer gikk tankene til den bekymrede gutten – som brukte sykkelhjelm mens han satt fastspent inne i bilen. Sånn for sikkerhets skyld, liksom.

Produsenten av den lille, elektriske gressklipperen mora mi kjøpte hadde trolig samme tankegang som Nure: Du må ta høyde for at alt det tenkelige som kan gå galt, går galt. Hør bare hva som står i bruksanvisninga (og ja, det var altså den aller minste av gressklipperne, den med 35 cm klippebredde og minimal motorkraft muttra valgte):

«Du må aldri la barn eller personer med nedsatte fysiske, sensoriske eller mentale evner bruke, rengjøre eller vedlikeholde dette produktet».

Ok, greit nok at vi ikke er helt i vater hele tida, men å bruke denne gressklipperen på den lille hageflekken kan da vel ikke skade?

«Vær våken, følg med på hva du gjør og bruk fornuft når du anvender enheten. Ikke bruk et slikt verktøy dersom du er trøtt eller påvirket av narkotika, alkohol eller medisiner. Tap av konsentrasjon når maskinen brukes kan føre til alvorlige personskade». – Jeg går jo på medisiner, sier muttra med en betenkt mine. Jeg later som jeg ikke hører og fortsetter å lese høyt:

«Bruk kraftige langbukser, langermet skjorte, støvler og hansker. Anvend glisikkert fottøy ved bruk av dette produktet. Du må ikke bruke shorts, smykker, sandaler eller gå barføtt. Bruk alltid vernebriller med sideskjermer». – Men jeg har jo briller fra før, skal jeg ha vernebrillene utapå? spør eieren av «dødsmaskina».

«Sørg alltid for godt fotfeste. Ha god fotfeste og balanse til enhver tid. Gå – du må aldri løpe mens du arbeider med maskinen».

Hørte du det, mamma – du kan ikke løpe rundt med gressklipperen. Og for guds skyld, du må varsle naboene før du begynner!

– Hvorfor det? spør hun forsiktig og uten et smil.

– Jo, hør her: «Hold barn, tilskuere og dyr på minimum 15 meters avstand. Det kan likevel være fare for at noen kan treffes av ting som kastes ut av klipperen».

– Nei, denne leverer vi tilbake. Jeg tør ikke å bruke noe sånt. Det er jo livsfarlig, sier mamma bestemt.

Men sommeren er på hell, gresset er blitt klipt – og muttra er fortsatt like hel.

Ha ei fin og forsiktig helg!