2017: 30,3 millimeter nedbør. Så langt i 2018: 141 millimeter nedbør

Etter en rask titt på «været som var» på yr.no, viser målestasjonen på Gartland i Grong at vi har fått nesten fem ganger så mye nedbør i september i år sammenliknet med fjoråret.

HØY VANNFØRING: Eida i Vassbotna går ifølge NAs fotograf som ei flomstor elv onsdag morgen.  Foto: Lars Mørkved

VANNET FOSSER: Slik ser Grongstadfossen på Høylandet ut onsdag. – Høylandets utgave av Niagarafallene har fått påfyll de siste dagene, sier Tor Ivar Viken som har tatt bildet.  Foto: Tor Ivar Viken

NAMDALSAVISA

NAMSOS: September har vært en våt måned, og ifølge værprognosene ser ikke regnværet ut til å stoppe med det første.

Selv om flomfaren fortsatt er på gult nivå, viser NVEs prognoser for vannføringa i elvene i Namdalen at det nærmer seg middelflom.

HØY VANNFØRING: Denne grafen viser vannføringa i Namsen gjennom sommeren og høsten. Og som grafen viser, har vannføringa økt betraktelig de siste dagene.  Foto: NVE

NAMSEN: Ved målepunktet på Bertnem, viser grafen at vannføringa nærmer seg middelflom.  Foto: NVE

 

På målestasjonen på Bertnem ser vi at vannføringa i Namsen har økt fra rundt 500 kubikkmeter i sekundet til 1.800 m3/s.

Også på målestasjonen på Vassbotna i Høylandet kommune har vannføringa i elva 40 m3/s til 130 m3/s – der rundt 20 m3/s er normalen.

VASSBOTNA: I Grongstadvatnet har vannføringa de siste dagene økt fra rundt 50 kubikkmeter i sekundet til 130 kubikkmeter i sekundet.  Foto: NVE

REGNET FORTSETTER: Det er ventet mye vind og nedbør onsdag. Slik ser det ut ved flyplassen i Namsos i dag.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

Fem ganger så mye nedbør

Uværet som har preget Namdalen den siste tida fortsetter onsdag. Yr.no melder at det blir mye regn i hele distriktet, og temperaturene vil ligge på rundt tre til ni plussgrader.

Fra onsdag formiddag ventes det lokalt kraftige vindkast fra vest, rundt 35 m/s på det sterkeste. Sterkest vind blir det på kysten i de nordlige delene av Namdalen. Det blir sørvest liten til full storm, dreiende vestlig, lokalt kraftige vindkast.

Etter en rask titt på «været som var» på yr.no, viser målestasjonen på Gartland i Grong at vi har fått nesten fem ganger så mye nedbør i september i år sammenliknet med fjoråret.

I september i 2017 registrerte stasjonen på Gartland 30,3 millimeter nedbør – mens det så langt i september i år regnet hele 141 millimeter. Det er en økning på 365 prosent.

Flere steder i Namdalen har vannstanden begynt å øke. Deriblant på Høylandet og Flåt camping.

– Det er en del vann her, men vi har opplevd det mange ganger. Men vi er spente på hvordan det blir i dagene framover, forteller Joachim Stange, som har kontor og jobber ved campingen.

OVERSVØMT: Slik ser det ut på Flåt camping på Høylandet onsdag morgen. – Det er en del vann her, men vi har opplevd det mange ganger. Men vi er spente på hvordan det blir i dagene framover, forteller Joachim Stange, som har kontor og jobber ved campingen.  Foto: Lars Mørkved