Murad og Mukwege tildeles Nobels fredspris

Fredprisen tildeles irakiske Nadia Murad og den kongolesiske legen Denis Mukwege.

GJEV PRIS: Nobels fredspris. 

NAMDALSAVISA

Irakiske Nadia Murad ble holdt i IS-fangenskap. Hun overlevde langvarig seksuell tortur i IS-fangenskap, og har siden kjempet for å hjelpe ofre for folkemord.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege får prisen for sin kamp mot voldtekt og overgrep som ledd i krig og konflikter.

Foran et stort pressekorps på Nobelinstituttet kunngjorde Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen hvem som vinner årets Nobels fredspris fredag klokka 11.00.

Totalt var det hele 331 nominerte til årets fredspris.

10. desember skjer selve utdelinga i Oslo rådhus.

Her er de fem siste vinnerne av Nobels fredspris:

2017: Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av bruk av atomvåpen og deres banebrytende innsats for å få til et forbud.

2016: President Juan Manuel Santos, Colombia, for sin iherdige innsats for å få slutt på den lange borgerkrigen som kostet over 220.000 menneskeliv og drev millioner på flukt.

2015: Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog, for avgjørende bidrag for byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia etter sjasminrevolusjonen i 2011.

2014: Indiske Kailash Satyarthi og 17 år gamle Malala Yousafzai fra Pakistan, for kampen mot undertrykkelsen av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. Yousafzai overlevde et attentat fra Taliban.

2013: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.