Jeg lurer på hva forskerne vil finne ut

Ukeslutt:
NAMDALSAVISA

Jeg har gjort min innsats for forskninga. Gjennom Hunt 4 er jeg nå blitt sjekket fra topp til tå. Konklusjonene er jeg imidlertid ganske spent på. Vitenskapen vil nok ha noe å lure på framover, antar jeg.

Men jeg gikk faktisk ut i null på innledningssjekken. Fra jeg var på sesjonen først på 70-tallet har jeg krympet to-tre centimeter. Men bare fra siste veiing ble det utliknet ved at vekta hadde økt to-tre kilo. Fortsetter krympinga slik, må jeg snart begynne å lete etter hårsjampo mot tåfis.

Litt mer seriøst: jeg ble en smule overrasket over at så mange ga blaffen i å ta imot tilbudet om en gratis helsesjekk. Jeg møtte til en såkalt «drop in», og det hele tok vel et kvarters tid etter jobb. Det er et lite offer alle bør bidra med for å hjelpe forskninga. Denne forskninga skal komme oss og andre til gode den dagen vi trenger helsevesenet på mer ufrivillig grunnlag. Tenk litt på det, dere andre i kommunene som skal få besøk av Hunt 4.

Du får klare og ærlige svar på sjekken i Hunt. BMI-tallet mitt viste – ikke helt overraskende – at jeg er for tjukk. BMI er en formel som viser balansen mellom høyde og vekt. Den indikerer om en person er over- eller undervektig eller har normal vekt.

Det har vært mye fokus på BMI de senere år, men dette er vel egentlig ikke noe nytt tema. Før hadde vi ei badevekt hjemme, der en tabell viste hvor tung du burde være i forhold til lengden din. Med litt pluss/minus bak tallene. Sikkert for at du ikke skulle miste all selvtillit.

Nå er ikke jeg så lang i utgangspunktet, men denne tabellen gjorde at jeg etter hvert begynte å bøye meg ubevisst når jeg gikk gjennom dørene. Spesielt etter at jeg ut fra tabellen på badevekta skulle ha passert to meter.

Men ja, jeg har tatt noen krafttak innimellom for å snu trenden. Nå har det ikke utviklet seg til fanatisme, men det har hjulpet i perioder. Det er viktig med god helse – og det er også viktig med god trivsel.

Som han svarte en kjenning da noen påpekte at han var blitt veldig tjukk: – Det e no ber å værra tjukk oinder sneppen einn over ...

En kollega av meg var for noen år siden på helsjekk ved Sykehuset Namsos. Dagen etter lurte vi andre på hvordan det hadde gått. – Vel, svarte kollegaen, – konklusjon va at itj sjer æ godt og itj høre æ godt.

Da kom det kjapt fra en tredje kollega: – Og itj lukte du godt ...