NA-spaltisten: Bli en HUNTer du også

  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Når du e frisk, har du så mang drømma
når du e sjuk, så har du berre ein.
Meininga med livet må værra å lev det,
Aill klare my, men ingen alt alein.

Dette er første verset av sangen som markedsfører HUNT 4, altså den fjerde helseundersøkelsen som vi som innbyggere i gamle Nord-Trøndelag får ta del i. Så langt har over 40.000 personer bidratt i denne runden av denne unike undersøkelsen. Den gir forskere over hele verden statistisk materiale som kan legges til grunn i ulike typer medisinsk forskning. Nå framover er det namdalingene som forhåpentligvis skal gå mann av huse for å stille kroppen sin til disposisjon. Ja, jeg vet det høres ut som en tvilsom hobby, men denne gangen gjør du det virkelig for en god sak.

Det som er mest unikt med denne undersøkelsen er at den strekker seg over tre tiår, og at flere av testpersonene nå bidrar for fjerde gang. For meg personlig er det artig å tenke på at jeg også skrev en HUNT-sang i 1996, da i form av ei revyvise som ble framført på UL Gå På sin julerevy det året. Den gangen foregikk undersøkelsen i en buss, og første vers fra den visa var sånn:

Dæm troppa opp med bussa og
sa dæm kom frå HUNT,
og libyggan dæm stressa og prøvd
å låvvå sunt.
Ferr kænsji kunn e hjælp på, vess
dæm la om litte grænn.
Så håp me det bli stygglæng
te bussen kjæm igjæn.

Ja, det ble ti år før de kom tilbake, og statistikken viser at mens 24,3 % av libyggene rapporterte om dårlig helse i 1996, så var tallet 19,5 % i 2008. Kanskje bevisstgjøringen ga et positivt utslag. Ja, levestandarden økte nok i Lierne også i denne perioden, og det ga også andre utslag. Mens 60 % av Liernes menn var overvektige i 1996, så var 67 % i den kategorien i 2008. Hva er tallet nå, tro? Vi får bare håpe at ikke denne gruppa går over til å bli hjemmesittere, for da mister undersøkelsen mye av kjøttvekta!

Revy-historisk er det verdt å merke seg at HUNT 2 var ti år etter Tjernobyl-ulykken, og at radioaktivitetsmålinger av folk og dyr var godt innarbeidet i folks bevissthet. Dette kan vi lese i andre verset:

I sa i kom frå Sørli, og ett formen
minj va fin,
men likvel mått i gje dæm ein
prøve tå urin.
Diagnosen deinn va dålen, ferr
plussele så sa’n:
«Du e vældig radioaktiv, du piss
jo rein uran!»

I 1996 var det også et skille innen hoppsporten. Kristian Brenden vant sitt eneste WC-renn, og han var vel den siste skihopperen med noenlunde normal BMI. Etter han var det bare magre spjælinger med innhule kinn og fuglebryst innenfor hoppdressen som klatra øverst på seierspallen. Det var poenget i tredjeverset, som ble sunget av to magre karer:

Å me va vældig mager, me lei tå
innvollsorm,
me trudd me fikk beskjed om ett
me va i dåle form.
Men sjukepleiarn jubla og sa ett
det va topp,
så begge to vart plokka ut te
landslaget i hopp.

Versene jeg skrev til årets utgave av helseundersøkelsen er av den mer seriøse sorten, men hver gang vi synger og spiller den, så føler vi at vi mener hvert ord. Dette er virkelig en god sak å få være med å markedsføre.

Svara æ kainn gi, går roint i heile verden,
data`n bli sikrar, jo fleir vi e.
Tænk om det du gir redde livet te nånn,
itjnå kainn føles meir meiningsfullt enn det.

I går var det forsker-pub på Onkel Oskar. Der kunne du få servert interessante fakta fra helseforskningen over et glass øl. Hygge og nytte. Det er slik levekårs- og helseundersøkelser bør framstå. Ikke som pietistiske pekefingersvingere som får folk til å gå i skyttergravene eller lukke øynene for ens egne helsemessige utfordringer, men heller oppfordre til en balansert tenkning om kosthold, trening, kropp og helse.

Noen av dere har allerede fått, og andre får snart et brev i posten fra HUNT4. Det er et verdipapir som gir dere en gratis, grundig helsesjekk. Når denne også bidrar til viktig forskning, som i neste omgang kan berge livet til noen vi er glade i, så burde valget være enkelt.

Aildri har det vorri så enkelt
å bestæm sæ,
for kroppen og hælsa e det
viktigste vi har.
Vi hjælpe dæm som hjælpe
nånn å hjælp dæ.
Vi kainn gi hjælp som kainn
hjælp nånn å gi svar
Hunting high and low! Hunting
her og der!
Æ e n Hunter for at folk ska få det ber.

For ti år siden var Namsos den byen i Nord-Trøndelag med den dårligste oppmøteprosenten. Pr i dag, er det Steinkjer som leder i HUNT 4. Namsosinger, dere vet vel hva dere skal gjøre med det? Lierne kommune er sist ut denne gangen, der starter undersøkelsen i februar neste år. Ingen libygg har vel glemt at de ble nummer to i denne konkurransen i 2008, slått med 0,1 prosent av Snåsa! Det må aldri skje igjen!