Alle andre får lov!

Mobiltelefon FOTO: BJØRN TORE NESS 

Idas tips
  • • Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de snakker med andre eller kommenterer bilder på nett. Forklar hvorfor.
  • • Lær barna (og deg selv) å alltid spørre om lov før de legger ut bilder eller annen informasjon om andre. Det er forbud ved lov å legge ut bilder av andre uten samtykke, ikke et moralsk dilemma.
  • • Respekter barnas privatliv, men lær dem at de alltid skal si ifra til en voksen dersom de
  • opplever noe ubehagelig på nett. Si at hvis de får en melding som er ekkel så er det de voksne som har ansvar for å ordne opp.
  • • Vær en god rollemodell. Barn legger merke til det du sier og gjør både på nett og hjemme, og tar etter din oppførsel.
  • • Prøv å ha en spørrende og åpen dialog i hverdagen og vær en som barna kan snakke med, også når de gjør feil.
  • Sjekk ut www.medietilsynet.no for tips, anbefalinger og informasjon.
NAMDALSAVISA

Kanskje tidenes beste pressmiddel. Jeg har brukt det, og sannsynligheten er stor for at også du har brukt dette argumentet opp mot dine foreldre. Når barnet ditt argumenterer for å få Snapchat, Instagram eller Fortnite, så står det mye på spill, fordi barn og unge lever store deler av det sosiale livet sitt på nett. De kommuniserer, deler og spiller sammen med kompiser og nettvenner over hele verden. Dersom du sier nei, kan du møte tårevåt argumentasjon og beskyldninger om sosial isolasjon. Diskusjonen starter ofte lenge før de når aldersanbefalingene for de ulike spillene og appene.

Alle spill og apper kommer med en «aldersgrense». Denne anbefalinga er laget ut ifra innholdet i spillet eller appen og hvilken modenhet som kreves, slik at barna er tryggest mulig når de spiller eller chatter med andre. Anbefalinga er altså laget for å beskytte. Barn kan være lette å lede og er i risiko for å bli krenket og utnyttet av andre barn, men også voksne, på nett. For spill gis anbefalinga ut ifra hvordan stemninga er i spillet, mengden med vold og seksuelt innhold. Barn kan bli redde og stressa av spill med voksent innhold, selv om de ikke vil innrømme det. Noen av barna mener selv det er ok å spille spill med høyere aldersgrense, så lenge det ikke kommer blod når de dreper noen.

Ofte har de som har utviklet de ulike appene og spillene kommersielle interesser i bakhånd. Du kan for eksempel kjøpe kulere utstyr og «snarveger» i spill, noe som også kan gi status i vennegjengen. Alle bilder, tekst og video på sosiale mediene eies av en tredjepart. Det er derfor all grunn til å være litt kritisk.

Barn som ikke får lov til å bruke sosiale plattformer, men hvor mange av de andre i klassen slipper til, kan oppleve å stå utenfor og gå glipp av informasjon og fellesskap. Denne opplevelsen skal vi selvfølgelig ta på alvor. Det er likevel ingen garanti at barnet blir inkludert bare han eller hun får lov til å bruke sosiale medier eller spille. Utestenging og ekskludering skjer også på nett. Det som hjelper er når voksne tar ansvar.

Ikke vær redd for å være kjip. Det er viktig at vi voksne faktisk legger oss oppi og engasjerer oss i det barna driver med. Det er vår jobb å sørge for at de er trygge, også på nett. For å løse opp i dilemmaet, at «alle andre får lov», så er det lurt at foreldre snakker sammen for å komme fram til noen retningslinjer og normer som flest mulig kan være med på å overholde. Foreldremøter er fine arenaer å ta dette opp på.

Det er trygt og godt for barna at foreldre har styringa sammen. Snakk om hvilke apper og tjenester som er greie å bruke og ikke, og hvorfor. Det kan selvfølgelig være vanskelig å være enig om alt og med alle, men det er uansett viktig å snakke om dette. Du er sjelden den eneste i foreldregruppa som mener at barna er for små til å ha Snapchat eller spille Fortnite. Samtidig kan det være fint å diskutere om det er riktig at barn skal være på nett hele tiden? Går det an å finne andre arenaer de kan være sosiale på, også utenfor skjermen?