NAs sportsleder: Dette er Norges Dalkurd

For egen regning:

EN BRAGD: Med sitt opprykk til eliteserien, har spillere og trenere i Lierne stått for en bragd som overgår det meste av det som har skjedd i norsk lagspill i moderne tid, mener NAs sportsleder.   Foto: Bjørn Tore ness

NAMDALSAVISA

Det er litt Dalkurd, en dose Leicester, men først og fremst er det Lierne selv.

Mye er sagt og skrevet om volleyballaget som rykket opp i eliteserien i år. Mange superlativer er brukt, og senest for ei uke siden fikk de Nykommerprisen under Idrettens festkveld i Trondheim.

For det er surrealistisk det som har skjedd og som nå skjer rundt laget fra kommunen med like mange innbyggere som den største bydelen i Namsos.


NA sender alle Liernes kamper i eliteserien

NA har kjøpt rettighetene til å vise Liernes kamper i eliteserien.

 

Og det er nettopp størrelsen «på det hele» som gjør alt så spesielt.

Det er lett å avfeie prestasjonen med det forslitte uttrykket at det «ikke er størrelsen det kommer an på».

Men så er det en gang slik at i idrett, og da spesielt i lagidrett, er det som oftest størrelsen det kommer an på. Elitelagene kommer fra de største byene. Samtlige elitelag i fotball for menn er fra store byer, og i Toppserien for damer er også lagene fra folkerike steder.

I ishockey er det Hamar, Stavanger og Oslo som regjerer, mens av 24 lag i håndballens eliteserier er det bare ett som ikke er fra en større by. Og det ene laget er Nærbø, som ligger på Jæren – og som med det er nærmeste «nabo» til et av de folkerikeste områdene i Norge.

En titt på volleyballens eliteserie for kvinner viser det samme: Seks av lagene kommer fra Oslo, Stavanger (med Ryfylke), Bergen og Trondheim.

Det er bare ett unntak fra «storby-regelen» i lagidrett på elitenivå. Det heter Lierne.


Lierne-tap i historisk eliteseriekamp

– Veldig artig å plage dem i andre sett

(Lierne-Førde 1-3) Lierne fikk stående applaus fra 300 patrioter i Liernehallen etter den historiske ilddåpen i eliteserien.

 

Da har jeg slett ikke glemt Stod i mennenes eliteserie, men de tilhører Steinkjer kommune, og faller derfor inn under «byregelen».

Innledningsvis skriver jeg om Dalkurd og Leicester. Det er ikke tilfeldig. For Lierne har skrevet seg inn i idrettens historie, på linje med de to lagene.

Leicester sto for det mange mener er den største sensasjonen i engelsk fotball, da de vant Premier League i 2016.

Idrettshistorikere mener Dalkurd har stått for den største svenske fotballbragden gjennom alle tider. Klubben fra Borlänge ble startet i 2004 som et tilbud til ungdom som ikke fant seg til rette i bybildet, og de spilte i 6. divisjon. 13 år senere – i 2017 – rykket klubben opp i svensk eliteserie.

Det er selvsagt håpløst å gradere, men det blir neppe veldig feil å sette Lierne i samme bås når det handler om store overraskelser i lagidretter.

Jo, det har vært små steder som tidligere har prøvesmakt på elitenivået i en lagidrett. Men disse klubbene har stort vært «samlingslag», der spillere fra ulike steder har gått sammen i en klubb og fått (kortsiktige) resultater.

Det som gjør historien Lierne så unik, er at 11 av 12 spillere i troppen er født og oppvokst i Lierne. Og den 12. er fra nabokommunen og har halve slekta i Lierne.


Redusert Lierne røk ut av Norgesmesterskapet

– Nå har vi brukt opp uflaksen

Volda sørget for at NM-eventyret tok slutt like fort som det begynte for elitelaget fra Lierne da de søndag møttes til åttendedelsfinale.

 

Under nevnte idrettsgalla fikk trener John Arne Vestnor spørsmål om hva hemmelig-heten bak suksessen er.

Han svarte at det handler om idrettsglede, mestringsglede og det å gå på trening og gjøre det lille ekstra hver gang.

Vestnors beskrivelse av hva som må til er en «innertier». Det høres kanskje enkelt ut, men det skal også gjøres. Eller som en annen kjent trener bruker å si; godt gjort er bedre enn godt sagt.

Lørdag kommer et nytt bevis på at Lierne ikke bare sier det, men også gjør det.

Da skal Linn Totsås & co. møte Bergens stolthet på volleyballbanen; TIF Viking.

Og bare så du ikke glemmer det: I Lierne bor det 1.400 personer. I Bergen 280.000.

«Det er egentlig helt sprøtt», sa ordfører Bente Estil før seriestart.

Bedre kan det ikke oppsummeres!