Onsdag kveld var det duket for åpent møte om demens i Namsos.

Lise fikk årets demenspris: – Nå har jeg 180 i puls!

Til stående applaus mottok Lise Vannebo årets Demenspris. Namsosingen har lagt ned en fantastisk innsats for mennesker med demens.

GLAD: Lisa Vannebo ble både glad og overrasket da hun mottok årets demenspris. Her står hun sammen med fylkesleder Betsy Sand og nestleder Kari Viken i Nasjonalforeningen.  Foto: Petter Macedo

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Onsdag kveld var det duket for åpent møte om demens på Nord Universitet i Namsos. Møtet var arrangert av Nasjonalforeningen for folkehelsen, og på programmet var utdeling av Demensprisen og signering av en samarbeidsavtale mellom Namsos kommune og Nasjonalforeningen.

– 180 i puls

Demensprisen er en honnør til en innsats utenom det vanlige, enten den går til enkeltindivider eller offentlig virksomhet. I år ble det altså Lise Vannebo fra Namsos som mottok prisen, hun trodde nesten ikke sine egne ører da hennes navn ble ropt opp.

– Nå har jeg 180 i puls! Denne prisen betyr veldig mye. Jeg har jo lagt ned en stor innsats, det vil jeg si, nettopp fordi jeg syns at mennesker med demens fortjener å ha gode støttespillere i hverdagen, sa Lisa.

Juryen sa, blant annet, følgende om Lise: «Årets prisvinner er genuint opptatt av livssituasjonen til personer med demens. Vi kan nevne politisk engasjement, demenscafe, helsetuppene og frivillighetens egenverdi.»

– Jeg skjønte ikke før på slutten av utdelingstalen at det var meg de snakket om! Det var veldig overraskende, men også utrolig morsomt, sa den meget glade prisvinneren.

Signerte kontrakt

I samme begivenhet signerte også daglig leder Frode Mo i Nasjonalforeningen Trøndelag og ordfører i Namsos kommune, Arnhild Holstad, en avtale om demensvennlig samfunn i Namsos.

– Fins det i det hele tatt noen som ikke kjenner en person med demens? Det tror jeg knapt nok, sier ordføreren og legger til:

– Jeg syns utvilsomt at dette er en god kampanje, som handler om å bringe kunnskap om demens ut til folk. Det er en enkel men effektfull måte å spre kompetanse om demens, som igjen skaper forståelse.

Stolt over byen

Både Vannebo og Holstad er stolt over at Namsos er høyt oppe på banen for å tilrettelegge.

– Namsos er heldig som har en veldig god demensforening, og vi er stolte av at Lise har fått årets demenspris, sa ordføreren.

Vannebo syns fremtiden seg lys ut.

– Nå gleder jeg meg til å se hvordan opplegget i kommunen blir fremover, dette tror jeg blir veldig bra avslutter Vannebo.

SKREV UNDER: Daglig leder i Nasjonalforeningen Trøndelag, Frode Mo, og ordfører i Namsos kommune, Arnhild Holstad, skrev under en avtale om demensvennlig samfunn i Namsos.