Reagerer på alt fra juletrær til adventslys:

50.000 trøndere plages av «juleallergi»

1 av 5 nordmenn plages av allergilignende symptomer i julen og 50.000 av disse finner vi i Trøndelag, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

SKAPER TRØBBEL: Så mange som 50.000 trøndere sliter med såkalt juleallergi. Den populære julestjerna er en av de største årsakene til plagene. 

NAMDALSAVISA

Ikke alle gleder seg like mye til jul. 700.000 nordmenn har det som omtales som «juleallergi». Dette betyr at de får allergilignede symptomer av det vi normalt omgir oss med i julen. De vanligste synderne er juletrær, juleplanter og røkelse, men juleallergikere kan også reagere på alt fra julekrydder til adventslys.

Symptomene på «juleallergi» er vanligvis tett nese, kløende øyne og nysing, men mange juleallergikere sier også at nesen renner og klør. Flere av symptomene kan forveksles med symptomene på en forkjølelse, men det finnes distinkte forskjeller.

Mens en forkjølelse ofte går over etter en uke eller to, vil allergiske symptomer vedvare dersom du utsettes for allergener. Feber er et annet tegn på at du er forkjølet og ikke allergisk, for feber er ikke et vanlig symptom på allergi, ifølge Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin.

Tar grep

Ifølge Allergiguiden-undersøkelsen er det mange juleallergikere som aktivt prøver å gjøre julen til en behagelig tid. Flere av dem prøver å unngå allergener som for eksempel juletrær og juleplanter. Mange velger også å rengjøre hjemmet ekstra grundig for å fjerne støv og annet som kan framkalle allergi.

Enkelte juleallergikere tar mer drastiske grep og unngår sosial kontakt i julen, mens noen rett og slett drar ut av landet for å unngå «juleallergi». Anders Østrem er glad for at så mange tar problemet på alvor.

– Det er bra at folk velger å iverksette ulike tiltak mot «juleallergi». Det viktigste er imidlertid å oppsøke lege. Allergiguiden-undersøkelsen viser at annenhver juleallergiker tar reseptbelagte medisiner, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Det er mange flere som er plaget, men som ikke er klar over at de har allergiske reaksjoner, sier Østrem.

Slik håndterer du «juleallergi»

Det aller beste du som juleallergiker kan gjøre er å unngå kontakt med det som framprovoserer allergi-symptomene. I mange tilfeller er det lettere sagt enn gjort, men det finnes noen muligheter. I stedet for det tradisjonelle juletreet kan du velge å bruke plasttre. Det kan også være lurt å droppe julestjerner og andre blomster som har en kraftig lukt. Duftfrie blomster som asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser og orkidéer er også bedre alternativer.

Anders Østrem råder folk til å gå til fastlegen og komme i gang med medisinering i god tid før julen setter inn og understreker at det er hjelp å få.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Veldig ofte gir kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter. Du bør oppsøke lege dersom du har allergilignende symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne samt tung pust, sier Østrem.


Tips for å ta hensyn til dem som har juleallergi:
  • Spør på forhånd: Sørg for at du vet hvilke allergier venner og familiemedlemmer preges av i juletiden.
  • Trær og planter: Bruk helst plasttre, men husk å spyle av støvet når du henter det frem. Dersom du allikevel ønsker et ekte juletre anbefaler vi spyling av dette også. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammel pollen i juletrærne. Unngå julestjerner og andre blomster med sterke lukter. Bruk i stedet duftfri Asalea, Ildtopp, Alpefiol, julekaktus, duftfrie roser eller orkidéer.
  • Støv fra gammel julepynt: Tørk støv av all julepynt som har stått lagret.
  • Stearinlys: Bruk heller batteridrevne lys, da noen får allergiske symptomer av osen fra stearinlys.
  • Bjørkeved: Bjørkeallergi er svært vanlig, noe som byr på problemer når man bruker bjørk som fyringsved. Oppbevar i så fall denne utendørs slik at du holder irritantene ute, eller man kan bruke alternative tresorter.
  • Røkelse: Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får svært sterke allergiske reaksjoner på røkelse.
  • Julekrydder: Se også opp for «julekrydder» som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.
  • Kilde: Allergiguiden