Beboere evakuert til over helga etter undersjøisk ras på Otterøya

Torsdag kveld gikk det et undersjøisk ras i Årnes på Otterøya. I helga skal området undersøkes nærmere Beboere rundt rasområdet er foreløpig evakuert til tirsdag.

I FARESONEN: Det er i dette området det undersjøiske raset skal ha gått torsdag ettermiddag. Beboere i husene i bakgrunnen ble natt til fredag evakuert.   Foto: Martin Fossland

NAMDALSAVISA

OTTERØY: I forbindelse med utfylling med gravemaskinarbeid gikk det torsdag kveld et undersjøisk ras ved Saltkjelvika i Årnes på Otterøya.

Totalt åtte personer er evakuert etter hendelsen.


- Jeg forsto raskt at det alvor

Da familien fikk telefon fra politiet halv ett natt til fredag, trodde Geir Morten Vibstad først at det var noen som tullet. – Men jeg forsto raskt at det var alvor, sier 35-åringen.

 

- Vi fikk melding om raset cirka klokken 20.00 torsdag kveld, da var det et par timer siden raset gikk, fortalte politiets operasjonsleder Ellen Maria Brende til NA fredag morgen.

Det var i dette området raset gikk  Foto: Bjørn Tore Ness

 

Geoteknikere til stedet

Rundt midnatt ble det bestemt at beboerne i området skulle evakueres.

- Etter samtaler med NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat), kommunen og vegvesenet ble det bestemt at beboerne i området skulle evakueres. Det skal aldri ha vært fare for folk eller bygninger, opplyste Brende.

De åtte evakuerte bor nå på hotell.

 

Nære kvikkleiresone

Ståle Ruud, teknisk sjef i Namsos kommune, har sammen med NVE sett på kart over området, som befinner seg i en kvikkleiresone. I løpet av fredag har det vært geoteknikere på stedet for å foreta undersøkelser.

– De har vært nede med miniubåt, men det er så dårlig sikt at man ikke ser noe særlig, forteller Ruud.

Siden miniubåten ikke kunne gi noen svar på hvordan forholdene er på havbunnen vil det lørdag bli foretatt en undersøkelse med multistråling, som er en avansert form for ekkolodd.

– Det vil også bli foretatt grunnboring rundt bebyggelsen på land. Svarene på disse prøvene kommer imidlertid ikke før mandag eller tirsdag, forteller Ruud.

Opprettholder evakuering

Dermed blir evakueringen av beboerne foreløpig utvidet til og med tirsdag. Det er også stans i reparasjonsarbeidet på ei fylling ved oppdrettsselskapet Salmar Farmings landbase på stedet, hvor raset ble oppdaget torsdag ettermiddag.

Hvilke tiltak som skal iverksettes framover avhenger av resultatene fra helgas undersøkelser.

– Vi må finne ut hvilke tiltak som trengs, men for å vurdere dette må vi ha svar på prøvene. Først da kan vi ta stilling til hva som må gjøres, sier Ruud.

Politiet opplsyer fredag ettermiddag at vegen forbi raset ikke blir stengt. Kommunen setter opp skilt og kantmarkører med blinkende lys. I tillegg vil stedet bli inspisert annenhver time.