Fossbrenna barnehage fikk hyggelig førjulsgave

Barnehagne ble nemlig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og kan nå feire en premie på 10 000 kroner.

TRAKK VINNERKARTONGEN: Fossbrenna barnehage i Namsos har i lang tid resirkulert drikkekartonger, og nylig vant de 10.000 kroner i Returkartonglotteriet. 

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Store og små i Fossbrenna barnehage har skylt, brettet og stappet kartonger i lang tid. Selv om de nå har innkassert gevinst kommer ikke innsatsen til å stoppe opp av den grunn. Alle i barnehagen er nemlig klar på at det er miljøet som er den virkelige vinneren.

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året

Det gjenvinnes 12.000 tonn drikkekartong per år i Norge, og Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997. Gjennom alle disse årene har det norske folk deltatt iherdig gjennom konseptet «skyll, brett og stapp». Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

Det var blant kartongene samlet inn av MNA at den heldige vinneren ble trukket ut. Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningene i kommunen, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesorterere.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier Bård Sandnes fra MNA.

Miljøet som den virkelige vinneren

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.