Gi plass til den nye kulturen

Kommentar

Imponerte: En lang rekke namdalinger bidro til at fjoråret ble et særdeles sterkt kulturår. Bår Stenvik (til venstre) ga i fjor ut den kritikerroste romanen «Informasjonen». Kenneth Homstad og Ragne Grande imponerte fra teaterscenen, mens Stian Dahlslett nok en gang var sentral i flere storfilmer. Jonas Ledang er en av en lang rekke artister som imponerte med ny musikk i året som gikk, og han blir nå løftet fram som en av Trøndelags mest lovende artister. 

Selv vitenskapen viser med all tydelighet hvor viktig kultur er for opplevelse av egen helse. Så la oss ta vare på denne ressursen. Den er nemlig langt fra noen selvfølge.

NAMDALSAVISA

Namdalen har i mange tiår vært velsignet med mange tydelige kulturprofiler som har satt distriktet på kartet nasjonalt.

I året som har gått har både Åge Aleksandersen, D.D.E. og Terje Tysland spilt for titusener av publikummere. Men «Lys og varme» ble utgitt i 1984 og «Rai rai» kom i 1993. Som at vi ikke kan leve av oljen i all framtid, kan vi heller ikke leve på gamle musikalske bravader til evig tid.

Spørsmålet er hvem som skal ta opp arven som fanebærere for namdalsk kultur?

Svaret tror jeg ligger i det som har skjedd i kulturåret 2018. Dette var året den neste generasjonen viste at de er mer enn klar for oppgaven.

Fra Namsos til Hollywood

For på alle fronter har det blitt levert kultur på toppnivå. Selv på områder hvor det ikke finnes noen store miljøer.

Ser man på filmmiljøet, som er ikke-eksisterende i distriktet, har namsosingen Stian Dahlslett klart det nærmest umulige – å etablere seg som en av de fremste konseptkunstnerne i verdens filmhovedstad Hollywood. At han nå medvirker i storfilm etter storfilm – senest med «Deadpool 2» i sommer – er intet mindre enn imponerende. Spesielt når det skjer på tross av og ikke på grunn av at forutsetningene ligger til rette.


Stian fra Namsos jobbet dag og natt for å ferdigstille «Deadpool 2»

Han vokste opp med de populære karakterene i Marvel-universet. Nå har han selv fått være med på å gi dem liv på det store lerretet.

 

Hållingen Karl Erik Brøndbo fortsetter også å levere filmfotografarbeid som blir lagt merke til, senest med høstens «Harajuku».

På den tradisjonelle teaterscenen skjer det også mye. Dette er et felt det tross alt finnes flere arenaer å boltre seg på i Namdalen.

Kristoffer Sagmo Aalberg har vært sentral i flere store oppsetninger ved Den Nationale Scene i Bergen i fjor, mens Amanda Kamara har vært med i blant annet «The Book of Mormon» på Det Norske Teatret – fjorårets store norske teatersuksess.

Ved Trøndelag Teater har Kenneth Homstad og Ragne Grande imponert i flere stykker, og sistnevnte vant sågar Heddaprisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i «Glassmenasjeriet».


«For meg var det helt utenkelig å bare bli nominert. Så det at jeg vant var en veldig stor overraskelse»

Brakdebuten på Trøndelag Teater resulterte i landets høyest rangerte teaterpris for Ragne Grande. Selv beskriver libyggen 2018 som et stort fyrverkeri.

 

En ny høvding

Innen litteraturen er forfatterhøvdingen Olav Duun fortsatt dominerende. Men det er imidlertid ikke urimelig å si at en ny høvding er i emning. I fjor ble Carl Frode Tiller nominert til Nordisk råds litteraturpris for sin kritikerroste bok «Begynnelser» fra 2017. Ser man på hans forfatterskap har det allerede rukket å bli uhyre sterkt.


Carl Frode Tiller slår et slag for miljøet i sin nye roman

– Vi trenger et nytt språk for å formidle alvoret

Carl Frode Tiller er bekymret for at klimakrisa skal forandre livet på kloden. Men ikke fullt så bekymret som hovedpersonen i hans nye roman «Begynnelser».

 

Da har vi ikke nevnt Bår Stenvik, Egil Aslak Hagerup og Per Helge Genberg, som alle leverte strålende bøker i løpet av 2018.

Førstnevnte har kanskje i særskilt grad blitt trukket fram i flere sammenhenger hos litteratur-connaisseurene i rikspressen, og har med «Informasjonen» vist et enormt potensial.


Bår Stenvik skriver om hvordan det digitale informasjonssamfunnet og kunstig intelligens påvirker våre liv

– Det er ikke nok å bare være i den digitale verden

I sin debutroman spør Bår Stenvik fra Namdalseid om det store spørsmålet vi har lurt på til alle tider. Hva vil det si å være menneske?

 

Musikk fra øverste hylle

På musikkfronten har det kanskje vært aller mest å juble for i året som gikk. Plater og singler har kommet på rad og rekke, og kvaliteten har vært gjennomgående høy. Selv om rocken dominerer, har det også kommet både smalere og mer radiovennlig musikk – som i tillegg har fått spilletid i eteren.

Band som Barren Womb, Soup og One Tail, One Head har alle hatt suksessrike turneer i Europa. Noe av forklaringa er at dette er artister som har jobbet hardt og lenge – og som leverer kvalitet i alle ledd.

Det samme gjelder Jonas Ledang, som har blitt plukket ut til Trondheim Calling og i tillegg er nominert til Ut-Awards i februar. Selv om man skal være forsiktig med å spå om framtida har han alt som kreves for å bli en av våre største profiler i lang tid framover.


På terskelen til noe stort

Han var lenge en godt bevart namdalsk hemmelighet. I 2019 håper Jonas Ledang (23) for alvor å nå ut til resten av landet.

 

Kultur under press

Det gror med andre ord godt. Flere unge artister og kunstnere har gjort seg bemerket og mange unge voksne har allerede etablerte karrierer. Det er dog viktig at det fortsatt legges til rette for at det også skal komme flere utøvende kunstnere i framtida.

Det er åpenbart at det bor mange talenter i Namdalen – men kulturfeltet er hele tiden under press – all den tid ting utelukkende måles i kroner og øre. Vi bør være forsiktige med å kutte i kulturtilbud, både for utøvere og publikum. Til det har det for stor verdi.

Selv vitenskapen viser med all tydelighet hvor viktig kultur er for opplevelse av egen helse. Så la oss ta vare på denne ressursen. Den er nemlig langt fra noen selvfølge.

La oss for all del hylle og løfte fram lokomotivene som har skapt og fortsatt skaper en positiv merkevarebygging for distriktet og lokalkulturen. Men la det også være plass til noen nye. For de har vært med på å skape det beste kulturåret i Namdalen på lang tid.


En fem timer lang date i oslonatta var årets fineste tv-øyeblikk

NAs kulturredaksjon har plukket ut sine favoritter over film, tv-serier og musikk utgitt i 2018.