Foredrag av forfatter Sigbjørn Mostue og tidligere FN-direktør Svein Tveitdal på Olav Duun videregående skole i Namsos

Karen, Eivind og Nawid skremt av klimaekspertene

Trioen fikk en real tankevekker da elevene ble fortalt at masseutryddelse, befolkningsvekst og global oppvarming er en svært reell framtid for deres generasjon.

Betenkt: Karen Berre (16), Eivind Tveråli Stene (16) og Nawid Hussaini (18) kunne fortelle at de ble skremt av foredraget til Mostue og Tveitdal, og føler nå at de savner informasjon og kunnskap om verdensproblemene vi står overfor.  Foto: Petter Macedo

Jeg ble skremt. Det gjorde inntrykk på meg å se hva som faktisk skjer i verden.

Eivind Tveråli Stene
NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Innen dette århundre vil jordkloden være så godt som ubeboelig, og det meste liv utslettet dersom vi ikke tar tak i klimautfordringene og verdensproblemene.

Det var i korte trekk budskapet fra forfatter Sigbjørn Mostue og tidligere FN-direktør Svein Tveitdal da de holdt foredrag for elevene i storsalen på Olav Duun videregående skole i Namsos mandag.

– En tankevekker

Med nesten 200 nikkende hoder som publikum holdt duoen sitt timelange foredrag «Håp eller Katastrofe». Foredraget, som trolig ble hard kost for noen, handler om de utfordringene verden – og dermed også dagens ungdommer – står overfor.

Elevene Karen Berre (16), Eivind Tveråli Stene (16) og Nawid Hussaini (18) kunne fortelle at foredraget gjorde sterkt inntrykk.

– Jeg ble skremt. Det gjorde inntrykk på meg å se hva som faktisk skjer i verden, og hvor lite tid som gjenstår før håpet egentlig er ute, oppsummerer en betenkt Eivind.

– Jeg har ikke tenkt slik på det tidligere. Vi vet jo fra før at verden står overfor store klima- og forurensingsproblemer, men ikke at det var så ille, legger Karen og Nawid til.

I foredraget fikk de blant annet se bilder av truede dyrearter, ødelagte landområder, havforurensing og andre ting som truer verdenssamfunnet.

– Det var sterkt å se bildet av den avmagrede isbjørnen, og at det ikke er mange tiår igjen før mye av dyrelivet vi har i dag er utryddet, sier Nawid.

Bekymret: Forfatter Sigbjørn Mostue har skrevet bøker som handler om hvordan verden kan se ut i framtida dersom menneskeheten ikke får bukt på utfordringene som truer samfunnet.  Foto: Petter Macedo

 

Savner kunnskap

Nå undrer trioen på hvorfor de ikke hørt om alvorlighetsgraden av disse problemene tidligere.

– Det er egentlig ganske rart at vi ikke får høre mer. Dessverre tror jeg de fleste skyver problemene unna, og tenker at det er andre «høye herrer» som har kontroll, sier Eivind.

Derfor er ingen av dem i tvil om viktigheten av det å snakke om disse problemene.

De føler seg sikker på at et økt fokus vil føre til at flere bryr seg.

– Kunnskap er det viktigste. Jeg har veldig lyst til å bidra med mitt, men dessverre er situasjonen så vanskelig, og man vet liksom ikke hva man skal gjøre. Hadde løsninga vært enkel, ville den vært funnet for lenge siden, oppsummerer Karen.

– De håper vi overdriver

Foredragsholderne Sigbjørn Mostue og Svein Tveitdal er for tida på «turné» hos videregående skolene i Nord-Trøndelag. De kan fortelle at ungdommene gjerne blir sjokkert av det de forteller.

– Den reaksjonen er blitt en gjenganger. Kunnskapsnivået er for lavt, og de fleste blir sjokkert og skremt av det vi sier. Likevel er det slik realiteten er, og jeg syns det er sunt at de får høre sannheten, sier Mostue.

– Antakelig er det mange som håper at vi overdriver, men det gjør vi slettes ikke, legger tidligere FN-direktør Tveitdal til.

Alvorlig: Tidligere FN-direktør Svein Tveitdal var alvorlig da han snakket om klimaendringer, masseutryddelse av arter og hvordan framtida trolig vil se ut.  Foto: Petter Macedo

 

Føler de når fram

På tross av et noe sjokkerende og dystert budskap føler duoen seg sikker på at ungdommene bryr seg om det de forteller.

– Man ser det tydelig på blikket deres at dette er et tema de fleste interesserer seg for – det handler tross alt om deres egen framtid, sier Tveitdal.

– Det er utrolig mange ungdommer som viser interesse, og som gjerne diskuterer med oss etter foredragene. Det viser bare at kunnskap er ekstremt viktig, poengterer Tveitdal.