NA-HELG

Gi Stortinget til Pasientreiser

Ukeslutt
NAMDALSAVISA

Reiseregninger er i vinden. Flere stortingspolitikere har vist at tillit og reiseregninger er en dårlig kombinasjon.

Vi hører om reiseregninger for å delta på bursdager, fester, ferier, spa. Ja, til og med reiseregninger for å delta på møter representanten aldri har vært på.

Nå handler debatten om systemet skal endres. Og hva stortingsrepresentantene må tenke gjennom før de krever å få tilbakebetalt utlegg.

Sjekkpunkt én: Har jeg vært på denne reisen?

Litt som at du må ha vært syk for i det hele tatt å kreve sykepenger.

Jeg mener debatten er totalt unødvendig. Det er ikke noe poeng å lage nye systemer og nye skjema og lære opp politikerne å bruke sunn fornuft

La dem smake egen medisin.

AS Norge har allerede et system som fungerer knirkefritt. La oss derfor opprette det statlige foretaket Stortings- og pasientreiser.

Gjerne med slagordet: Null frihet under mye ansvar.

Vi hører jevnlig skrekkhistorier om pasienters opplevelser med det som i dag bare kalles Pasientreiser. Selv har jeg (motvillig) måttet benytte selskapets tjenester noen ganger.

Pasientreiser er nemlig et system hvor alle mulige forståelser av ordet «tillit» er fraværende. Med ett unntak; mistillit.

Det er heller ikke lov å bruke sunn fornuft.

Som da jeg for noen år siden kom tilbake til Trondheim sentralstasjon sent en fredag kveld.

Der var det et skikkelig drittvær. Jeg var i tillegg fortsatt ganske groggy etter narkosen jeg hadde fått i Røros og ville bare heim.

Bussen heim gikk først om en time, så jeg tok en taxi.

Det var IKKE greit, fikk jeg vite da jeg leverte reiseregning til Pasientreiser.

Det var uaktuelt å dekke utgifter til taxi. Skulle det skje, måtte jeg ha legeerklæring på at jeg hadde behov for det.

Og det hadde jeg jo ikke. Jeg var ikke for syk til å ta buss. Jeg mente bare at det var litt på kanten å stå nyoperert ute i vinter-Trondheim og vente på en buss i mer enn en time. Noe de hos pasientreiser var enig i.

Så, kjære Njåstad, Grande, Keshvari og alle dere andre som skriver reiseregninger uten annen kontroll enn egen samvittighet:

Legg dere frivillig inn under Pasientreiser. Jeg garanterer det blir god økonomi. For staten. Dere kommer til å gjøre som pasienter flest:

Betale moroa sjøl.