Meninger:

Julen, vår fremste tradisjonsbærer?

NAMDALSAVISA

I adventstiden henger vi opp julestjerne og setter fram adventsstake. Det er god tradisjon. Før jul pynter vi ikke med sjøgrønn pynt., det er ikke tradisjon. Så kommer julen med juletre, nisser og røde stearinlys, duker og gardiner. Noe helt annet ville være et stort tradisjonsbrudd. Videre spiser vi tradisjonen tro, gjerne ribbe på julekvelden, syv sorter julebrød og juleansjos på brødskiva.

Hva så med julens sang og musikk? Hvor har det blitt av «Jeg er så glad hver julekveld» «Du grønne glitrende tre» «Deilig er den himmel blå» «Jeg synger julekvad» osv. Det er vel disse som er våre tradisjonelle julesanger.

Under konsertene i kirkene i førjulstiden, har vel disse sangene knapt blitt framført. Hvorfor er det blitt slik? Først kom svenskene med «O helga natt» med flere, så kom amerikanerne med «White Christmas» og «Little drummer boy» med flere. Mange besøkende gikk skuffet hjem fra adventskonsertene fordi de ikke fikk høre sanger fra vår tradisjonsrike sangskatt.

Hvorfor har det blitt slik? Er det et ønske fra sangere og musikere å prestere utover det normale? Er ikke våre tradisjonelle julesanger coole nok? La oss få tilbake vår mest tradisjonelle og kjære sangskatt.