Gjennomførte sjelden blodoverføring mellom hunder før milt-operasjon

Emma von Bulldog lurte døden takket være Kalle

Med et slikk i fjeset takker Emma von Bulldog hunden Kalle for blodoverføringa som reddet livet hennes.

TAKK SKAL DU HA! Forrige helg lå bulldogen Emma på operasjonsbordet – etter at hun fikk livsnødvendig blodoverføring fra Kalle (engelsk springer spaniel). Her møtes de for første gang – og det kan virke som om fuglehunden er noe snurt over takknemligheten fra den nyopererte frøkna... 

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Få dager etter at hun lå på operasjonsbordet og svevde mellom liv og død, løper den seks år gamle bulldogen rundt inne på klinikken til Namsen dyrehospital på Spillum.

Da Sara Germans Selvik og Åge Tinko Germans Selvik leverte fra seg hunden hos veterinærene Thomas Wright og Trine Wennevik Wright noen dager tidligere, var de sikre på at dette var siste gangen de fikk se henne.

Hunden led av en tilstand hvor milten ikke klarte å skille ut blod – og vokste seg til hele 1,4 kilo.

Hun måtte opereres for å berge livet – men var for svak.

– Emma var livstruende syk. Da vi fikk henne inn, innså vi raskt at hun ikke ville overleve en operasjon uten at hun fikk tilført blod, sier Trine Wennevik Wright.

Og det hastet. Uten operasjon ville hunden dø.

TAKKNEMLIGE: – Vi har fantastisk flinke veterinærer som bruker frihelga si på å redde liv. Det setter vi utrolig stor pris på, sier Åge Tinko Germans Selvik ved siden av sin kone, Sara Germans Selvik. Bak til venstre: Tonje Andersen. Foran: Trine Wennevik Wright og Thomas Wright. 

 

Stilte på kort varsel

– Det finnes ingen blodbank til dyr. Vi måtte ha ferskt blod. Vi satte oss ned og begynte å ringe rundt til hundeeiere vi visste hadde egnede hunder til en slik overføring, sier Thomas Wright.

Og de fikk treff – på første forsøk.

I den andre enden av røret befant Tonje Andersen fra Overhalla seg. Hun nølte ikke da veterinærene ringte.

– En annen gang kan det være mine hunder som trenger akutt hjelp. Det var en selvfølge at jeg og Kalle stilte opp på kort varsel, sier Andersen.

En time senere var de på plass, og Emma kunne klargjøres til operasjon.

– Vi har ingen problemer med å innrømme at det har vært noen veldig tøffe dager, sier eierne Sara og Åge.

Og det er ikke så rart. For bare to dager før Emma ble lagt under kniven, måtte ekteparets andre bulldog, Olga von Bulldog, også opereres. Veterinærene måtte fjerne hundens livmor og eggstokker.

SYKE MED TO DAGERS MELLOMROM: De to hundene til ekteparet Selvik ble akutt syke med bare to dagers mellomrom. Nå, få dager etter at begge lå på operasjonsbordet, er begge hundene i god form. 

 

– Som familie

– Hundene våre er som familiemedlemmer. Det var forferdelig at begge ble syke – men desto like gledelig at vi har så fantastisk flinke veterinærer som bruker frihelga si på å redde liv. Det setter vi utrolig stor pris på, sier ekteparet Selvik.

I helga møttes Emma og Kalle for første gang. Lite visste bulldogen at fuglehunden hadde reddet livet hennes. I så fall ville hun nok trolig holdt seg for god til å rekke tunge til sin redningsmann...