Avviser opprør mot Venstre-lederen – men krever ny distrikts-kurs

Trine Skei Grande har tillit, sier Bjørn Ola Holm, politisk nestleder i Trøndelag Venstre. Men han er også bekymret for at distriktene har mistet fokus i Venstre.

Bekymret for distriktene: Bjørn Ola Holm er politisk nestleder i Trøndelag Venstre.   Foto: Lena Erikke Hatland

NAMDALSAVISA

Venstre har mottatt flere bekymringsmeldinger i brevs form fra folk i partiet den siste tida. Det melder NRK torsdag, i en artikkel der de også har intervjuet to lokalpolitikere for Venstre fra Nord-Norge.

- Jeg føler at mitt eget parti er med på å bygge ned Distrikts-Norge, og spesielt etter at vi gikk inn i regjering, sier tidligere Venstre-ordfører i Lødingen, Bjørn Hegstad til NRK torsdag.

Flere skal også være opprørt over oppførselen til partileder Skei Grande, som blant annet skal ha kalt en partifelle for «psykopat».

Bjørn Mathisen fra Kvæfjord mener Venstre har «glemt alt nord for Namdalen», sier han til NRK. Til VG ber Mathisen om at Venstre-leder Trine Skei Grande må byttes ut.

Grande svarer at hun ikke har noen planer om å trekke seg.

Venstre-lederen har ikke svart på distriktskritikken, men generalsekretæren i Venstre sier at det er opprettet et distriktspolitisk utvalg.


Partikollega mener Skei Grande må trekke seg som leder

«På lag med framtida» er Venstres slagord. Nå ser flere partikolleger for seg ei framtid uten Trine Skei Grande som leder for Norges eldste parti.

 

Avviser opprør

Bjørn Ola Holm fra Vikna, som også er medlem av Venstres landsstyre, avviser at det skal ulme noe opprør mot Skei Grande internt i Venstre. Men Holm er enig i distrikts-kritikken som nå har kommet fram.

– Distriktspolitikken blir ett av hovedteamene i landsmøtet, sier Holm, som er med i utvalget som skal jobbe med distriktspolitikk i Venstre fram til landsmøtet på Stjørdal i mars.

– Jeg opplever ikke noe opprør mot Trine, i alle fall ikke noe åpent opprør. Stemningen i de møtene jeg deltar i er at hun har støtte fra medlemmene, sier Holm, som mener hun har tillit internt.

– Og du har tillit til henne?

– Ja, det har jeg. Jeg opplever at hun lytter når jeg kommer med forslag, og jeg har selv fått gjennomslag for flere distriktssaker, sier Holm.

Han opplever at Grande får «mye ufortjent kritikk», og tror noe av kritikken er kjønnsbetinget.

– Hun får mye kritikk som går på person og ikke på politikk. Jeg tror hun får mye kvinnebetinget kritikk - altså kritikk som det ville vært vanskelig å rette mot mannfolk. Det er ikke slik jeg ønsker å diskutere politikk, det er uverdig, sier Holm.

Deler bekymringen

Holm deler likevel bekymringen over mangel på distrikts-fokus i Venstre. Han beskylder toppnivået i partiet for å ha glemt distriktene på veien inn i regjeringsapparatet. 

– Fokuset på distriktspolitikk var sterkt tilstede før regjeringsarbeidet tok til. Nå er makta flyttet inn i regjeringen og fokuset på distriktspolitikk som var sterkt tilstede før den tid har forsvunnet, sier Holm.

Han tror ikke Venstre mangler en distriktspolitikk, men folk i toppsjiktet i partiet som forstår distriktene.

– Vi mangler ikke distriktspolitikk, men vi mangler folk i nøkkelposisjoner til å gjennomføre den. Bakgrunnen til medlemmene i regjeringsapparatet i Venstre er for ensidig nå. Regjeringsmedlemmene våre er i stor grad Oslo-baserte. Vi må i større grad ha politikere som kjenner livet i distriktene og dilemmaene vi står overfor. Da får vi kommunisert og gjennomført politikken, sier han.

Bruker rovdyrdebatte som eksempel

Holm peker på rovdyrdebatten som et eksempel på en sak han mener lider av å ikke ha de rette folkene i topp-posisjoner.

– Vi trenger folk forstår og lytter til dem som opplever problemet, sier han.

Videre trekker han fram den spente situasjonen ved Nord universitet, som har fått beskjed fra Venstres statsråd Iselin Nybø om å bli et bedre universitet – og det kjapt.

– Venstre bør ta på større alvor den usikkerheten ved Nord, slik at vi får sikret at vi klarer å utdanne det mannskapet vi trenger i gamle Nord-Trøndelag, sier han.

Et Venstre-forslag som har skapt reaksjoner i landbruket, er avgjørelsen om å forby landbruket å nydyrke myr.

– Som i Nordland så har vi i Vikna der jeg kommer fra noen lapper med jord mellom knausene. Forbudet vil ramme oss, men det vil nok ikke blir forstått sentralt, sier Holm.