Todelt helsevesen

LEDER

Vi er i ferd med å få et todelt helsevesen.

NAMDALSAVISA

Stadig flere får privat helseforsikring gjennom jobben. Ved inngangen til året hadde 550.000 nordmenn slik helseforsikring, og nær 90 prosent får ordninga gjennom jobben. I det offentlige er det for eksempel vanlig å måtte vente fem uker på en MR-undersøkelse, mens det bare er snakk om dager dersom man har forsikring. Siden 2006 har det blitt 13 ganger så mange helseforsikringer. Helseminister Bent Høie (H) er bekymret.

Helseministeren er bekymret for at denne utviklinga kan undergrave den norske helsemodellen. Han slår fast at myndighetene ikke kan forby helseforsikringer. Helseministeren mener derimot at løsninga er å korte ned ventetidene i det offentlige. Og rett skal være rett: Ventetidene har gått ned under Erna Solberg som statsminister, og det er færre som står i kø.

Samtidig har det blitt 100.000 flere nordmenn som har privat helseforsikring. På denne bakgrunn er det interessant å ta et blikk tilbake, til valgkampen i 2013. Da var Høie klar på at Høyres helsereform med fritt behandlingsvalg ville sørge for at det ikke lenger ville være marked for private helseforsikringer.

– Jeg er glad for at veksten flater ut, sa Høie da DN i 2017 konfronterte ham med valgløftet fra 2013. Han kunne slå i bordet med at veksten i helseforsikringer var høyere under den forrige regjeringa. De siste tre årene med rødgrønn regjering ble det nemlig 170.000 flere helseforsikringer.

Vi er i ferd med å få et todelt helsevesen der relativt mange kjøper seg fram i køen. Med stadig flere private aktører i sving, blir det en slik åpning. Det offentlige helsesystemet er heller ikke patent, for også her oppstår det parallelle køer der forsikrede sniker seg fram. Hvis denne uheldige utviklinga får fortsette, vil tilliten og etter hvert evnen til å finansiere det offentlige helsevesenet via skatten bli svekket.

Det er et alvorlig sykdomstegn at over en halv million nordmenn føler at det er nødvendig å forsikre seg privat. Helseministeren må ta flere, nye grep. Det er ikke nok å heve pekefingeren med moralsk patos.