Grandios fortelling om de små tingene i livet

Det var en bokdebut av de sjeldne Per Helge Genberg fra Lierne serverte med «Finne kyrkjedøra i meg» i fjor. En lyrisk kortroman med en enormt sterk formidlingskraft. Derfor er det stor forventning knyttet til oppfølgeren «Å bera nakne nyklar».

5

Per Helge Genberg

«Å bera nakne nyklar»

Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke

  Foto: Pressebilde

NAMDALSAVISA

Genberg tar tak i mange av de samme temaene, men viser helt nye sider av dem. Dette er ikke så mye fortellinga om ham, men om oss – og dem.

Han briljerer i kunsten med å skape et spennende innhold med svært mye mellom linjene. Selv i eksplisitte situasjons- og stemningsbeskrivelser makter han å lure inn en tvetydighet som pirrer nysgjerrigheten og fantasien.

Språket flyter lett og uanstrengt, samtidig som det gir tiltrengt motstand – på mange måter parallelt med tonen i historien – som i bunn handler om folk og fe, velbalansert mellom melankolien og det lyse.


Lyrisk om oppveksten på gården i Lierne

Mandag slipper Per Helge Genberg fra Lierne si andre bok – «Å bera nakne nyklar».

 

Et unikt blikk

«Å bera nakne nyklar» er i større grad enn forgjengeren en historisk beretning som tilfører det personlige universet en større sanselighet gjennom gode beskrivelser. Du føler en fysisk nærhet til den romantisk-melankolske og ærbødige hyllesten til, og refleksjonen over, svunne tider og menneskene som befolket den.

Blikket Genberg har for detaljene tar deg med tilbake sammen med ham. Han danner også et bilde på hvordan utenforskap føles og forklarer den store kjærligheten til naturen og dyra ettertenksomt gjennom kløktige allegorier.

Det virker som at det bak ligger en tanke om å ta eierskap til både sitt eget liv og sin historie – og hvordan den faktiske historien legger føringer for hvordan dette kan fortolkes. Tross alt, ingen andre eier sannheten enn en selv.

Det Genberg bedriver er nærmest en guddommeliggjøring av det hverdagslige – magien i de små øyeblikkene som utgjør altet i ens eget lille mikrounivers.

Som sist er alt gjort nært og personlig, nesten privat, men det føles aldri for intimt. Det mellommenneskelige aspektet han maler fram er nærmest allmenngyldig og dermed lett overførbart til leseren.


Sauebonden Per Helge Genberg (58) klar med personlig bokdebut

Fant lykken i gubben og sauene

Hvordan former livets mange hendelser et menneskeliv? Det spør forfatter Per Helge Genberg i sin nye bok «Finna kyrkjedøra i meg».

 

Liten, men stor historie

En av libyggens største styrker er at hver setning og hvert ord har en mening og et formål. Alt overflødig er skjært bort og du sitter igjen med noe som føles absolutt essensielt. Det bidrar til å drive historia framover uhyre effektivt og malerisk. Det gjør at boka er særdeles lettlest, og du dras med største letthet inn i en fabelaktig verden.

Noe av det imponerende med dette verket er at Genberg får fram på utsøkt vis hvordan de små og store tingene er med på å forme oss som mennesker, og at det er selv de minste og tilsynelatende ubetydelige hendelsene som utgjør selve livet.

Boka er ganske kronologisk oppbygd, med både opptakt og brudd. Det hele er forbilledlig sydd sammen til en vakker liten, men samtidig stor, historie.

Genberg har skrevet ei bok det er lett å forelske seg i, og konklusjonen er åpenbar. Per Helge Genberg er slettes ingen «one trick pony».