Ukeslutt

Kan man skille kunsten og kunstneren?

NA-JOURNALIST: Tor Martin Årseth. 

NAMDALSAVISA

Denne uka skulle jeg sette på avslappende musikk før jeg sovnet. Valget falt på ei plate jeg har likt godt de siste par årene.

En ubehagelig følelse dukket umiddelbart opp da jeg satte på musikken. For artisten er en av de mange som nylig har blitt anklaget for seksuelle overgrep i kjølvannet av Metoo-kampanjen.

Hittil har ikke dette vært en problemstilling som har påvirket mitt kunstkonsum i særlig grad, så det fikk meg til å tenke.

Hva gjør de forferdelige handlingene kunstnere har gjort eller er anklaget for, med kunsten?

Den første jeg tenkte på var forfatter og landssviker Knut Hamsun; en bejublet forfatter som på sine gamle dager ble nazist. En forfatter med udiskutable kvaliteter, bøkene han skrev for 130 år siden holder fortsatt mål.

Flere av hans verk, som «Sult», «Markens grøde» og diktsamlinga «Det vilde kor» er noen av mine absolutte favorittverk. Hva kan rettferdig-gjøre dette? Er det tida som har passert? At jeg selv ikke opplevde den grusomme krigen?

Et viktig poeng i denne debatten er hvem den aktuelle kunstneren var på tidspunktet et verk ble laget.

For kunst er et direkte resultat av hvem kunstneren er. Det å lese ei bok skrevet av noen før de fikk feil holdninger føler jeg går greit.

Å høre på en kjærlighetssang skrevet av en overgriper gir meg bare en ekkel følelse.

Et annet aspekt er hvem kunstneren er.

Det å forstå hvorfor Hamsun ble nazisympatisør, er i seg selv interessant, all den tid han var en intellektuell begavelse.

For overgripere er det ikke slik. Her er det ingen fascinasjon eller spørsmål; bare avsky.

Det jeg og mange andre opplever er dermed at noe vakkert plutselig blir stygt.

Ved nærmere ettertanke begynte det å demre for meg hvor mange kunstnere jeg har likt som har et tvilsomt rykte. Kunstnere som har laget kunst jeg ikke klarer å gi slipp på.

Kunst må ofte være på kanten, helst provosere fram reaksjoner – både gode og vonde. Det ligger i kunstens ryggmarg.

Til sjuende og sist er det opp til hver enkelt hva du skal tro og føle. Og ikke minst hva en selv synes er innafor eller ikke.

Men enkelte ting kan man ikke se forbi – dermed ble spillelista mi i Spotify et par album kortere denne uka.