Ukeslutt

Barndommens påskeferie

NAMDALSAVISA

Barndommens påskeferier ble alltid feiret i familiehytta ved Rensjøen i Selbu. Hytta som pappa satte opp med sine egne hender var for ham paradis på jord. Der var det primitive levekår. Vi hadde utedo, laget mat på gassbluss. Pappa og etter hvert svigersønnene hentet vann i bekken og ved i uthuset. Mamma og vi døtrene kokte vann til oppvasken på vedovnen og vasket opp i en balje. All middag for hele påska måtte forberedes grundig – av mamma. Her var ingenting unødvendig med i bagasjen. Da jeg var jentungen maste jeg meg til å få ha med en boks Nugatti – for øvrig eneste gang på hele året at jeg fikk spise sjokoladepålegg – og en pose potetgull, men vi led ingen nød og alle fikk nok mat. Det var bare ikke så ekstravagant.

På dagene gikk vi flere mil på ski. Vi rastet, kokte kaffe på bål og solte oss. Om kveldene spilte vi kort, hørte på radio og pratet. Dette var lenge før dataalderen hadde gjort sitt inntog, men vi kunne hatt tv med batteri. Det var det imidlertid aldri snakk om å anskaffe. På hytta holdt det med radio, og vi kunne lese bøker i lyset fra parafinlampene eller stearinlysene.

Pappa satt gjerne foran vedovnen i en budalsstol iført sin gamle joggedress. Av og til tok han fram munnspillet og underholdt oss mens mamma laget mat. Det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret ble holdt i hevd på hytta. Det var alltid pappa som var først oppe for å fyre opp i ovnen så det skulle bli varmt til vi andre sto opp.

Men også vi hadde afterski – i form av en hjemmebrygget vermut i sola etter skituren.

Nå er hyttestilen langt mer ekstravagant. Ungdommen kan ikke reise på hytter uten WiFi, og å lide seg gjennom påska uten tv, er nesten uhørt både for store og små. Når vi pakker bilen for å dra på påskefjellet, har vi med både lammelår som skal langtidsstekes i stekeovnen før det serveres sammen med bakte rotgrønnsaker og en deilig sjysaus – og vi har med mange vinflasker og lassevis med brus- og ølbokser som vi putter rett i kjøleskapet på hytta, og ikke i en grop i snøen. Hyttekjøkkenet er fullt utstyrt med kjøleskap, oppvaskmaskin og ellers alt vi trenger for å ha det komfortabelt mens vi feirer påske etter alle kunstens regler. Og etter skituren går hele familien selvsagt rett i dusjen og vasker av seg svetten før de kler seg om til middag.

Vel og bra det – men følelsen av nyvasket hår etter ei uke i fjellet uten dusj – den får du aldri igjen. God påske.