HELSE:

Mark i rumpa!

idas tips
  • Barnemark behandles med reseptfri medisin fra apoteket. Barn under 2 år og gravide må kontakte lege før behandling.
  • Barn kan vende tilbake til barnehagen etter igangsatt behandling. Det er ikke grunnlag for å behandle alle barn i en barnehage ved påvist enkelttilfelle hos et barnehagebarn. Det er uansett ryddig å si ifra, slik at
  • barnehagen kan be andre foreldre om å være oppmerksomme.
  • Jeg advarer på generelt grunnlag å løse problemer i diskusjonsforumene på kvinneguiden. Hent informasjon om barnemark på offentlig godkjente sider som, Norsk Helseinformatikk sine nettsider: www.nhi.no eller på nettsidene til folkehelseinstituttet: www.fhi.no
NAMDALSAVISA

Når fornuften vinker farvel, tar følelsene styringa. Da er det fort gjort å skyte spurv med kanon. De færreste blir fornøyd når de finner mark, i rumpa. Å holde hodet kaldt er ofte lettere sagt enn gjort.

Etter en kjapp runde med informasjonshenting konkluderte jeg med at barnemark, også kalt småmark, er den vanligste innvollsormen i Norge. Den er svært smittsom og svært ufarlig. Man finner den oftest hos barn og smitte skjer ved at du svelger markegg. Eggene er mikroskopiske og kan sitte på fingre eller i sengetøy. Mennesket er den eneste verten, så du får ikke barnemark fra katten eller ved å spise snø.

Barnemark er en potensielt plagsom gjest som slår seg ned i tykktarmen. Symptomer kan være kløe rundt endetarmsåpninga, men flesteparten merker ingenting. Kløen skyldes gravide damemarker som kryper ut på huden rundt endetarmsåpninga, for å legge egg i nattas mulm og mørke. Derfor kan man ved mistanke rigge seg til med lommelykt og ta en liten marksafari etter sengetid. Da kan du om du er heldig (?!) observere marken direkte. Søvnvansker, rastløshet og irritabilitet er vanlige symptomer, særlig hos barn og helsesykepleiere.

En liten mark kan sette i gang en overveldende rekke tiltak. Etter å ha fått en bekreftelse fra min svigerinne på at klor kan brukes på alle overflater i huset (på eget ansvar) startet julevasken 2019.

Siden årsaken til den gryende panikken dukket opp etter apotekets stengetid var gode råd ikke akkurat dyre, men på internett. Der finnes de i fleng, i lange forumtråder med lassevis av bias og uten evidens. Løk var åpenbart tingen, men hvordan og hvor var det mange meninger om. Noen foreslo klyster av løkoppkok, andre sverget til hvitløksbåt som stikkpille, noen mente man måtte spise rå løk, noe min bestemor også kunne bekrefte.

Den anbefalte behandlinga er medisin og gode hygieniske tiltak. Neglene bør klippes og hendene må vaskes nøye før hvert måltid. Kokvask av håndklær, sengetøy og undertøy dagen etter at behandlinga er gjennomført er også lurt. Du trenger altså ikke smittevaske hele huset eller kokvaske alle tekstiler, med mindre du er ute etter dukkeklær og korte gardiner.

En av de positive sidene ved denne erfaringa er at hele familien må involveres og behandles samtidig. Å jobbe for en felles sak kan skape samhold og bringe fram andre perspektiver. Hos oss så minstemann på hendelsen som en mulig ressurs og hengte opp en markboks på do, i håp om å stille forberedt til fiskesesongen.

Svært få flagger en runde med barnemark, men sannheten er at de fleste småbarnsfamilier på ett eller annet tidspunkt har vært igjennom dette. Barnemark skyldes først og fremst barn. Ikke husdyr, snøspising eller generell dårlig hygiene. Mark er litt ekkelt, men bør ikke være et tabu. For det kan være vanskelig å koble kløe, og irriterte barn med mark i rumpa dersom du ikke har hørt om det.

Etter å ha sovet en natt med løk i trusa og sykkelshorts, har jeg lært at løkskrell er mer plagsomt enn mark, at medisin og ekstra god håndhygiene fungerer og at barnemark må framsnakkes.