Sumaya Shidane (16) satte seg et hårete mål for to år siden

– I Somalia hadde dette vært utenkelig

Hun har selv aldri spilt fotball aktivt. Nå er 16 år gamle Sumaya Shidane på veg opp og fram som fotballdommer.

LEVER UT DRØMMEN: Med stø hånd dømmer Sumaya Shidane G14-oppgjøret mellom Lierne og Overhalla på Svenningmoen. 16-åringen har tatt store steg siden hun trådte inn i dommerrollen, helt uten erfaring, for to år siden. 

Jeg føler jeg får den respekten jeg fortjener.

Sumaya Shidane
NAMDALSAVISA

OVERHALLA: Fire år etter at tiendeklassingen kom til Norge og Overhalla fra Somalia, snakker Sumaya Shidane for lengst flytende norsk.

– Det bestemte jeg meg tidlig for at jeg skulle klare, sier ungjenta på kav trøndersk.

På samme måte som hun for to år siden bestemte seg for at hun ville bli fotballdommer.

– Jeg har aldri spilt fotball selv, men jeg har ni søsken og åtte av dem er aktive innen fotballen. Det har blitt noen kamper på sidelinja som heiagjeng, forteller eldstemann i søskenflokken på ti.

– Det er der interessen startet, forklarer Sumaya.

FIFA og YouTube

– Selv har jeg liksom ikke funnet meg til rette som aktiv idrettsutøver, jeg har vel kanskje ikke følt meg flink nok. Men jeg følger med på det meste av fotball på TV og har Barcelona som favorittlag. I tillegg spiller jeg mye FIFA med søskengjengen. Interessen har kommet gradvis og jeg har brukt mye tid på YouTube for å terpe fotballregler. Det meste er selvlært, forteller Shidane.

For to år siden tok hun steget og bestemte seg for å prøve seg som klubbdommer.

– Jeg liker å røre på meg og er ikke noe glad i å sitte heime. Det var utgangspunktet for at jeg ønsket å teste ut fotballdømming, forteller hun.

Dommertilværelsen ga mersmak. I vinter gjennomførte 16-åringen rekruttdommerkurs, som eneste jente blant 12 namdalske deltakere. Hun får de beste skussmål fra kursleder i NFF Trøndelag og namsosing Oliver Skaret Barsøe.

– Sumaya er ei seriøs og lærevillig jente som ikke gjør noe halvvegs. Hun har tatt ansvar for egen læring både undervegs og i ettertid av kurset. Det er veldig positivt. Jeg ønsker henne lykke til i fortsettelsen.

Nye utfordringer

Med stø hånd har overhallingen allerede dømt flere fotballkamper på ulike nivåer i sesongåpninga. I år som rekruttdommer – noe som innebærer nye utfordringer.

De tar Sumaya på strak arm.

– Jeg har blant annet fått prøve meg som assistentdommer i 3. divisjon for kvinner senior. Det var artig og ga mersmak, forteller hun.

Selv opplever hun ikke dommerjobben som en utakknemlig rolle.

– Jeg føler jeg får den respekten jeg fortjener både blant jenter og gutter. Noe drittslenging kan forekomme, men det stenger jeg bare ute. Jeg er der for å gjøre jobben min og kan ikke gjøre alle tilfreds hele tida. Sånn er det bare, sier Shidane med en bestemt tone.

– Hvordan opplever du å være jente i et ellers mannsdominert dommermiljø?

– Det synes jeg bare er gøy. Jeg har seks brødre hjemme, så jeg er vant til å håndtere gutta. Det er ikke noe problem, sier Sumaya med en spøkefull tone.

Ingen selvfølge

Nå vil overhallingen opp og fram som fotballdommer.

– Ønsket mitt er å fortsette å utvikle meg og bli gradvis bedre i det jeg gjør. Så får vi se hvor det ender. Jeg trives veldig godt i dommerrollen og gode tilbakemeldinger gir meg bare ekstra motivasjon til å stå på videre.

Selv er Sumaya klar på at det slett ikke er noen selvfølge at hun har muligheten til å leve ut drømmene sine i den grad hun gjør i dag.

– I Somalia hadde dette vært utenkelig. Der kan jenter verken spille eller dømme fotball. I stedet er det forventet at de skal ha tilhold på kjøkkenet.

– Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått muligheten til å bo i Norge. Her har jeg fått et helt nytt liv, fastslår hun.