KOMMENTAR OM FOTBALL

Dette er viktigere enn NM

SJARMERTE: Rørvik sjarmerte både eget publikum og tilreisende RBK-supportere med sitt gode spill i cupkampen. Lagets samarbeid med Casas de Noruega, som gir Gleidson Pinheiro (med ballen), Denner de Oliveria og andre brasilianske ungdommer muligheten til å komme seg bort fra fattigdommen, er langt viktigere enn å ta seg videre til neste runde i NM, mener NAs sportsleder.   Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

Rørvik innbød Norges beste lag de siste 20 årene til fest, men selv de mest optimistiske hadde neppe sett for seg at Rørvik skulle bli en så stor festdeltaker som de ble.

For det var en tanke surrealistisk da Olav Fausa utliknet til 1-1, og ikke minst det som skjedde etter det. For da var amatørene i rødt og hvit fullt på høyde med spillere som hever millionlønn for å spille fotball for hele Trøndelags stolthet.

Og det var nesten så man måtte klype seg i arma for å forstå at det var virkelig, da Kenneth Indergård svarte på Rosenborgs 2-1-ledelse med å heade ballen i tverrliggeren, og at RIL-spillerne mente at de hvis det hadde blitt scoring, så kunne Rørvik vunnet kampen.


Rørvik rystet RBK – men storlaget tok seg videre

– Dette var en stor opplevelse, og jeg er utrolig stolt av innsatsen., føte run

 

Selv et par RBK-spillere uttalte etterpå at det var viktig for kampforløpet at ikke Indergårds heading hadde gått inn.

Surrealistisk; helt klart.

På samme måte som at Rørvik-spillerne i pausen virkelig trodde at de kunne slå Rosenborg ut av cupen.

Det ble ikke slik. Det ble derimot slik som slike kamper ofte ender; elitelagene tar seg videre med å punktere kampen i andre omgang. Det skjedde på Gjelleråsen, der Lillestrøm gikk fra 0–0 til å vinne 3–1 mot lag fra 3. divisjon. Det skjedde i Bergen, der Arna Bjørnar (4. divisjon) utliknet til 1-1, og var med på notene helt til Brann scoret 3–1 et stykke ut i andre omgang, og til slutt vant elitelaget 6–1. Også Kristiansund og Ranheim slet seg til 2. runde mot motstand fra 3. divisjon.

Likevel er det noe med kampen onsdag som gir håp utover det at Rørvik-spillerne var med på å oppfylle leder Geir Håvard Moens mål; at det skulle skapes en fotballfest som folk ville huske på i 20 år.


Olav Fausa satte ballen i mål mot Rosenborg

– Det var helt sinnssykt

Rørvik-spissen klarte nesten ikke slutte å se på resultattavla etter å ha satt inn 1-1-scoringa mot Rosenborg. – Jeg trodde ikke det hadde skjedd, smiler han.

 

For Rørvik er mer enn et lag som spiller god fotball. De har inngått samarbeid med Rørvik-mannen Snorre Holand sitt prosjekt i Rio de Janeiro, Casas de Noruega.

Dette er en skole der målet er å gi brasilianske jenter og gutter sjansen til å kombinere skole med sportslig aktivitet, og der målet er å gi barna et fullverdig liv ut av nød, sult og fattigdom.

Derfor handler samarbeidet med Casas de Noruega om så mye mer enn at Rørvik blir forsterket med spillere fra sambafotballens heimland. Det er vel så viktig at de samme spillerne får en sjanse til å ta steget ut fra en bydel der kriminalitet er en del av hverdagen, og til et liv utenfor fattigdommen.

De brasilianske spillerne som nå er i Rørvik har fått sjansen til å nå drømmen sin, å leve av fotballen.

I amatørfotballens verden betyr det riktignok også å ha en fulltidsjobb ved siden av fotballen, men Casas de Noruega i første rekke og dernest Rørvik, er springbrettet til et annet liv for de brasilianske spillerne som er en del av Rørvik i dag.


– Jeg ble skamfull av min egen selvopptatthet

Midt i slummen i Rio de Janeiro har Snorre Holand grunnlagt en skole for fattige barn.

 

Akkurat det er en dimensjon over det hele, som er langt viktigere enn at Rørvik yppet seg mot stjernene i Rosenborg.

Men om vi likevel lar oss dvele ved det sportslige et øyeblikk og snakke om det som virkelig er surrealistisk, så hør bare her: For halvannet år siden scoret Samuel Adegbenro to mål mot André Onana da Rosenborg sendte Ajax ut av Europa League. Onsdag spilte Adegbenro mot Rørviks målvakt Thomas Strand og gikk målløs av banen.

Men hva med nevnte Ajax-målvakt Onana? Jo, han skal førstkommende onsdag vokte målet for Ajax mot Tottenham. Da står finale i Champions League på spill.

Så jo, det var surrealistisk det som skjedde på Rørvik stadion på selveste 1. mai!

PS: Rørvik møter Stjørdals-Blink 2 i 4. divisjon på Rørvik stadion søndag ettermiddag.