Himmelsk korrekturlakk

UKESLUTT
NAMDALSAVISA

Jeg tror vi mennesker er den mest positive rasen som finnes. Noen dager med godvær, og vårfornemmelser som slår inn minst en måned for tidlig, og vi er helt sikker på at nå blir det badeliv og sydenstemning fra 1. mai og ut september.

Nei, folkens. Det er ikke slik. Det har det aldri vært, og det kommer det ikke til å bli heller om ikke klimaendringene tar en vri som forskerne ikke har sett for seg.

For vi vet at de fleste år kommer det snø i mai.

Denne gangen var det til og med meldt. Vi viste det i flere dager at på tirsdag/onsdag ville det komme snø. Og det kom til å være snø i såpass til mengder at våre meteorologer fant det nødvendig å minne oss om at det kanskje kom til å være litt for glatt for oss som hadde fått sommersko på bilen.

Men lar vi oss affisere av det? Nei da. Vi overser glatt alle spådommer fra meteorologisk hold, og vi har en fantastisk evne til å glemme at dette er noe vi har opplevd før.

Når den meldte snøen så ankommer flommer sosiale medier over av indignerte, og tydelig overraskede, namdalinger som plutselig har fått snø på gårdsplassen. Og ikke nok med at det hvite stoffet har hopet seg opp rundt husene våre, det har til og med lagt seg på vegen der de skal kjøre. Jeg finner det opportunt å minne om at vi faktisk akkurat er ferdig med en vinter der snø, faktisk i ganske større mengder enn vi opplevde denne uka, var mer regelen enn unntaket. Så vi har sett snø før.

Jeg har ikke all verden med hukommelse når det gjelder vær, men jeg husker forholdsvis godt enkelte 17. mai-dager der vi har basket oss gjennom snøfokk for å få unna de nødvendige meterne med tog. Det har også skjedd at denne snøen har lagt seg ganske mye senere enn grunnlovsdagen.

Det som er litt underlig er at snø i mai er et knakende godt tegn på at vi ikke opplever klimaendringer for mange. Nå skal det sies at klimaendringer er noe vi som mennesker alltid har opplevd. Fra den gang de første namdalingene sto og hakket i iskanten for å få restene av den siste istida til å forsvinne og fram til i dag, har det vært klimaendringer hele tiden. Kanskje bare ikke i det tempoet vi ser i dag. Men når folk i samme setning hevder at snø i mai er noe helt nytt samtidig som de hevder at det samme fenomenet er et bevis på at klimaendringene er noe naturvernerne har funnet på, så lyder det feil i mine ører.