Ja, vi føder dette landet!

NA SPALTIST

NY SPALTIST: Marte Volden fra Kolvereid er ny spaltist i NA. Her er hennes første bidrag.  Foto: Privat

NAMDALSAVISA

Da jeg skulle ha min førstefødte sønn tilbake i 2012, flyttet vi raskt fra Trondheim til Kolvereid. Jeg romantiserte min egen barndom hvor vi sykla rundt på egen hånd i et miljø hvor alle kjente alle og det befant seg en mor, en tante eller en tremenning i annethvert hus. Jeg ville hjem.

På Kolvereid møtte vi ei jordmor som var tryggheten sjøl og tok godt vare på oss igjennom hele graviditeten. Jeg gledet meg til ambulanseturen til Sykehuset Namsos, hvor vi skulle kjøre inn i starten på et nytt liv. Slik ble det ikke. For ungen ville ikke ut og vi måtte kjøre selv til Namsos ti dager på overtid.

Her håndhilste jeg på det som var av jordmødre før det ble bestemt at de skulle prøve alle triks for å hjelpe guttungen på vei. Jeg var ikke lenger spent, jeg var redd og jeg kunne høylytt fortelle alle innen rekkevidde på sykehuset at jeg angret. Jeg hadde ikke lyst til å være med på dette. Som en trassig treåring trampet jeg i gulvet og fortalte dem høyt og tydelig at «EG VIL HEIM».

Alle viste omsorg og tok seg tid til å være der for oss. Fødselen ble satt i gang og jeg gikk fra null rier til full spiker på svært kort tid. Det var så forferdelig vondt. Jeg var fortsatt redd og istedenfor å hjelpe til, truet jeg med å legge føttene i kryss, for jeg hadde fremdeles ikke lyst til å være med på denne galskapen. Men de hjalp meg som hvitkledde engler, jordmor, leger, barnepleiere, på sykehuset og gutten kom ut. Og plutselig var jeg glad det ikke var angrerett på fødsel for jeg var blitt mamma til verdens fineste gutt. Jeg var heldig for det gikk fint.

Erna vil vi skal føde flere barn. Ropstad mener ikke dette skulle by på problemer. Har man født ett klarer man alltids to.

Regjeringen vil nemlig at hele Norges land skal befolkes på kryss og på tvers. De vil slettes ikke at alle skal bo i byer, men heller fylle bygdene med folk. Ut ifra de valgene de tar for oss som velger å bo på bygda, lurer jeg på om de tenker at det burde finnes mer av det primitive urfolket i oss. At vi ikke trenger et like trygt og godt helsevern på bygda, men at vi heller vil ta vare på oss selv.

Kanskje ønsker de å bekrefte forslaget Lisa Tønne kom med i sin siste podkast om at vi bare skal føde i fjæresteinene, helt alene, mens vi skyller barnet i saltvann.

For ikke bare legger de ned halvparten av Norges fødestuer, men nå skal også studier legges ned eller sentraliseres. For Campus Namsos gjelder dette blant annet sykepleiere, vernepleiere og ambulansefag. Utdanninger som fyller jobber som er nødvendige for å leve trygt og godt på bygda. Og på Sykehuset Namsos, som for meg, befinner seg to timer unna. Og la meg presisere at to timer unna ikke er ei kort strekning. Ambulansepersonalet redder liv på denne strekninga. Tenk på alle de livene som ikke klarer det når veien til sykehuset plutselig er fire timer unna.

For meg virker det som regjeringa driver og spiller yatzy. Om de setter opp det de nå driver og gambler med som dominobrikker, er det mulig de også vil se hvordan det hele raser sammen når en brikke velter. Vi er nødt til å beholde studiene for å utdanne helsepersonell. Vi trenger helsepersonell for å beholde helsetilbud, sykehuset og blant annet fødeavdelinga. Vi trenger fødeavdelinga om vi skal følge Ernas råd å føde flere barn.

For ja vi velger å fylle Norges land i kriker og kroker om vi har muligheten til å utdanne oss, utvikle oss og føle oss trygge på egen hjemplass.