Ikke bare «flått» med utenlandsreise

Sommerferieplanene ligger kanskje i boks og for mange er katten og hunden med, også på utenlandsreiser.

  Foto: TERJE PEDERSEN

Trines tips til utenlandsreisen
  • Sørg kjæledyrpass og riktig rabiesvaksinestatus
  • Pass på at vanlige vaksiner er oppdatert
  • Følg din veterinærs råd om eventuelle andre vaksiner
  • Påse at dyret er tilstrekkelig behandlet mot parasitter både under og etter reisen
NAMDALSAVISA

Jeg vil igjen minne om at dagens regelverk for å reise med kjæledyr i Europa ikke beskytter mot annet enn Rabies og dvergbendelorm.

Som vi dessverre nylig har sett på nyhetene forstår de fleste hvor viktig slike tiltak er for å beskytte oss mennesker for farlige smittsomme sykdommer.

Glem likevel ikke at din firbeinte venn kan plukke opp flere andre smittsomme sykdommer på reisen. Sykdommer som ikke er pålagt dette regelverket, men som fortsatt er både plagsomme og alvorlige.

I de fleste europeiske land må kjæledyr behandles mot parasitter året rundt.

De trenger også flere vaksiner enn her i Norge. Vi er forskånet fra denne daglige kampen om å beskytte mot parasitter som sprer smittsomme sykdommer og kan glemme å gi forebyggende behandling ved utenlandsopphold.

Slik behandling vil holde dyret ditt frisk, men er også viktig for å drepe eventuelle blindpassasjerer som blir med hjem til Norge.

Klima er i endring og vi ser at flere parasitter lett kan klare å etablere seg her hjemme.

Husflåtten (Rhipicephalus sanguineus) er et slikt eksempel. Den blir også kalt den brune hundeflåtten for den foretrekker hunden som vert, men lever fint på katte- eller menneskeblod. Den er godt etablert i sørlige deler av Europa. I Norge har vi våre varme hus og får den innpass, kan den lett etablere seg her.

Ved importkontrollen på Gardermoen ser de en økning av denne parasitten. Flåttbitt i seg selv er plagsomt nok, men denne flåtten er smittebærer for flere alvorlige sykdommer vi ikke har.

Mer informasjon om disse sykdommene finner du på veterinærinstituttet og folkehelseinstituttets hjemmeside.

Hva bør du gjøre ved reise? Sjekk hvilke parasitter og smittsomme sykdommer de har dit du skal. ESCCAP (https://www.esccap.org/guidelines-maps/) har en fin kartside over områder i Europa med parasitter vi ønsker å unngå. Skal du reise til utsatte områder, bør det gjøres forebyggende tiltak. Det er viktig å vite at det er forskjell på hva forskjellige parasittmidler og ormekurer dreper. Det er mye å bli forvirret av her, så god informasjon fra din veterinær er nødvendig.