Sommergjestene vi helst ikke vil ha her

Ukeslutt:
NAMDALSAVISA

Det sto «Ukeslutt» på arbeidslista mi da jeg ankom kontoret tirsdag. Hva slags tema er aktuelt nå? tenkte jeg.

– Skriv om myggstikk! kom det fra kollegaen i naborommet.

Og jo da, dagen før kjente jeg også knotten og mygga på alvor for første gang i år. Jeg satt på verandaen og vasket et par brukte sykler vi hadde fått i til barnebarn kommer på besøk. Regnet hadde stanset, det var fortsatt overskyet og operasjonen medførte en del vann på verandadekket. En glimrende kombinasjon for å lokke de små udyra fram. Og de kom!!!

Været har sikkert ikke vært knottvennlig hittil i vår. Jeg sjekket knottmaskinen før vi dro fra hytta søndag, og der var det ganske tomt ennå. Men maskinen bruker å hjelpe, det har vi konstatert de fem-seks årene vi ha hatt den ute ved Svinøyfjorden.

Men er det noe middel du kan smøre på deg som funker mot de irriterende smådjevlene? Nei, jeg har forsøkt det meste. Fikk tak i noe giftig stoff som var blitt forbudt å selge for en del år siden. Det er det nærmeste jeg har kommet brukbar medisin mot knotten. Samtidig luktet det så ille at det sikkert skremte både elg, rådyr og folk i mils omkrets.


Jeg var på nippet til å finne opp utstyr og ta patent på det en gang. Utgangspunktet var at jeg skulle vaske bilen, og været var som beskrevet ovenfor: det inviterte knotten raskere enn folk når det averteres ribbe på tilbud før jul.

Jeg oppdaget nemlig at støvsugeren fungerte effektivt mot udyra. Tanken var da å finne opp en batteridrevet støvsuger du kunne bære på ryggen, med innsug oppe på hodet ditt. På den tida var imidlertid ikke batteri så effektive som i dag. Jeg så for meg at jeg satt med fiskestanga ved Storfiskløysa en kveld i juni, og så ble jeg batteritom på knottmaskinen mi utpå natta.

Så herved er tanken gitt videre til noen som kan utvikle et sånt maskineri med dagens forbedrede batterier.

Det diskuteres hva som er verst av mygg og knott. Den første kan du se og høre og myggstikkene klør. Den andre bare invaderer deg gjennom alle klesåpninger. Men jeg holder en knapp på at den siste er mest irriterende.

Jeg trodde en stund vitenskapen var i ferd med å utvikle, prevensjon slik at myggen ikke kunne formere seg. Men allerede da jeg så de første myggspiralene, skjønte jeg de var altfor store til de små insektene.