17 barn har lært om sjøvett, knuter og livredning på RS Sommerskole i Namsos

Nå har Leila lært så mye at hun tar over som skipper

Leila Rasmussen Williamsen (10) har lært seg hvordan man kan redde liv og å kjøre båt på RS Sommerskole. I ferien skal hun ta roret på hytta.

TRIVES PÅ SJØEN: Leila Rasmussen Williamsen har stortrivdes på sommerskolen. Hun ønsket å lære seg å kjøre båt til sommerferien, og nå er hun tryggere på vannet enn noen gang. 

NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Jeg har kjørt båt med farfar tidligere, men jeg kan ikke si at jeg har klart det helt før. Nå har jeg lært meg mer, sånn at jeg kan kjøre båt i sommer, sier Leila Rasmussen Williamsen, som er blant 17 barn mellom åtte og 13 år, som deltok på RS Sommerskole i Namsos.

Knuter og sjøvett

Barna har i løpet av de fem dagene fått ulike utfordringer, og prøvd seg både i ro- og motorbåter. Dette ga mersmak hos gjengen.

– Det har vært veldig morsomt. Vi har lært knuter som flaggstikk, pålestikk, åttetallsknuta og dobbel halvstikk, forteller barna om bord på båten RS Hvaler, som holder til i Namsos.

INFORMERER: Thomas Nordhøy, Ine-Sofie Klykken, Emil Lysander, Anna Aulalie Einseth Haugen, Sanna Aagesen Øien, Emilie Martinsen og Leila Rasmussen Williamsen. 

 

Det har ikke bare vært enkelt heller, innrømmer de. Å kjøre båt har faktisk bydd på noen utfordringer.

– Det er ikke alltid så enkelt å starte en båt, så det har vi lært. Likevel har det vanskeligste vært å parkere båten i båthavna på Spillum, forteller Ine-Sofie Klykken, og snur seg mot havna. Det er tydelig at hun har prøvd det i løpet av uka.

– Det er trangt å parkere på en sånn plass, det er mye enklere å parkere langs flytebrygga. Fronten på båten traff jernstanga der, så det ble en liten bulk, men det vises heldigvis ikke, sier Klykken.

Venninnene er enige. Styringa er rett og slett ikke enkel å skjønne seg på.

– For når vi snur rattet mot høyre, så går den jo til venstre. Så det er litt vanskelig å svinge riktig veg i starten, sier Sanna Aagesen Øien.

MANN OVER BORD: I løpet av båtturen fikk barna oppleve hvor enkelt det er å falle i vannet, og hvor viktig det er å lære seg godt sjøvett. 

 

Vil kjøre båt i sommer

Båtturen til barna går fra Spillum til dampskipskaia i Namos. Der venter redningsskøyta RS Harald V. Den er hakket større og kulere. Rasmussen er kanskje ikke klar for å kjøre akkurat denne båten, men i sommer skal hun prøve å kjøre båten på hytta.

– Jeg håper jo at jeg kan få lov til å kjøre litt mer båt i sommer ettersom jeg har lært mye de siste dagene.

10-åringen har vært på flere sommerskoler de siste årene, men denne har vært artigst.

– Det er fordi jeg har lært hvordan man skal kjøre båt, og om livredning. Jeg har hatt det veldig morsomt disse dagene, og når jeg har kommet heim har jeg lært familien min om livredning, sier hun.

PÅ TUR: Aksel Odin Ofstad Johansen, Adrian Storøy, Sanna Aagesen Øien, Emilie Martinsen og Anna Aulalie Einseth Haugen.