HELSE

Dop løser ingenting

Ordet doping bringer for mange assosiasjoner til gråtende idrettsstjerner i toppsjiktet. Realiteten er at doping i størst grad foregår i breddeidretten.

NEGATIV ENDRING: Etter at man har tatt doping en periode går den positive følelsen over og mange blir mer aggressiv, sjalu og mistenksom. 

Fakta
  • •Ved doping tukler man med kroppens eget hormonsystem, dette gir naturlig nok bivirkninger i form av både fysiske, psykiske og sosiale endringer som følge av bruken. Omfanget varierer fra person til person.
  • •Doping fås i mange forskjellige varianter både i pilleform, plaster, krem og som sprøyte og tas gjerne som gjentakende kurer. Det er billig og relativt lett å få tak i, gjennom at man «kjenner noen som kjenner» eller bestiller ulovlig på nett.
  • •Kvinner kan oppleve fysiske bivirkninger som, økt kroppsbehåring, skjeggvekst, dyp og maskulin stemme, klitorisvekst og forstyrrelser i menstruasjon. Mens menn kan oppleve fysiske bivirkninger som at testiklene krymper, brystdannelse, prostatavekst og impotens.
  • •Bivirkninger kan være kraftige humørsvingninger og aggressivitet, depresjon, nedsatt impulskontroll, angst, uro og søvnforstyrrelser, nedsatt evne til medfølelse, sjalusi, paranoia og psykose. I verste fall kan man få hjerteinfarkt, nyrekreft og leverkreft.
  • •Hvordan kroppen reagerer er individuelt, og det er umulig å vite på forhånd hvem som vil rammes av de ulike bivirkningene. Flere av bivirkningene kan gi permanente skader, i verste fall akutt død.
  • •Har du spørsmål om doping kan du kontakte Antididoping Norge. Der kan du spørre anonymt på mail, telefon eller chat. www.antidoping.no
NAMDALSAVISA

Sosiale medier og målrettet reklame glir inn i hverandre og gnir slanke og veltrente kropper i ansiktet på oss hver eneste dag. Gjennom utallige blogger og profiler gir ulike «influensere» kostholdsveiledning og treningsoppskrifter for å inspirere og hjelpe andre til å få marginal fettprosent og maksimal muskelmasse. De med flest følgere får gjerne betaling for å framsnakke ulike produkter.

Felles for de fleste er at fokuset ligger på hvordan kroppen ser ut og hva de presterer. Det er få som forteller om alle de gangene de ikke får det til, ikke gidder dra på trening eller at de faktisk ikke når målet sitt. Dette skaper et utrolig unyansert bilde av trening, men mer alvorlig er det at flere framsnakker doping.

Tall fra ung dataundersøkelsen 2018 viser at ungdom slutter i organisert idrett og går over til trening på egen hånd eller på treningssenter, allerede fra 8. klasse av. Trening er utvilsomt bra for kropp og helse, men i det man slutter på håndball og går over til å bli sin egen trener, mister man tilgang på gode veiledere som kan gi råd om god og effektiv trening. Når egentreningen er tung og/eller resultatene stopper opp, søker man råd. Internett blir løsningen for mange.

I dag har mange «influensere» blitt de nye trenerne. Dette blir problematisk når tendensen er at unge heller vil ha treningsråd fra personer som ser bra ut, enn fra folk med kompetanse og kunnskap, men med «vanlig kropp».

For noen blir doping dermed løsningen på et treningsproblem. Doping handler om å tilføre kroppen ulovlige stoffer som skal forbedre prestasjoner. Det mest kjente og utbredte dopingmiddelet er anabole androgene steroider, en samlebetegnelse på syntetiske stoffer som virker på kroppen på samme måte som naturlig testosteron. Det virker på to måter ved at den anabole delen gjør at musklene blir større på kort tid, samtidig som man kan trene hardere og mer uten at kroppen blir sliten. Den androgene effekten vises ved at man utvikler et maskulint utseende.

For mange høres dette helt fantastisk ut og ofte oppleves oppstarten som positiv. Resultatene kommer raskt, selvtilliten øker kraftig og man føler seg mer opplagt og energisk. Denne nye intense treningsfølelsen kan skape en form for avhengighet.

Etter at man har tatt doping en periode går den positive følelsen over og mange blir mer aggressiv, sjalu og mistenksom. Etter kuren oppleves energiløshet, redusert selvtillit, sosial tilbaketrekning og depresjon. Løsningen for mange blir å begynne på en ny kur, og noen går derfor over til å bruke doping permanent. Grunnen til at doping er ulovlig handler ikke bare om at det er juks, men at det er direkte helseskadelig.

Et annet problem med doping og sosiale medier er at det bidrar til å opprettholde et urealistisk bilde av hva bra trening og sunn kropp er. Samtidig som unge ofte står alene i vurderingen av hvordan de skal realisere dagens myte om drømmekroppen.