Oskar Hoddø løftes fram i teaterstykke om krigen

Motstandsmannen Oskar Hoddø fra Namsos er sentral i teaterstykke som handler om virkelige hendelser under krigen.

ØVINGER I GANG: Arbeidet mot premieren på «Muldvarpen» 31. august er godt i gang. Fra venstre: Petter Kimo (Johan Moan), Ole-Christian Gullvåg (Kåre Nøstvold), Terje Aunan (Kristoffer Moan), Thomas Kruksve (Ludvik Kruksve), Marte Hallem (regissør og manusforfatter), Pål Hasselvold (Jon Moan).  Foto: Privat

NAMDALSAVISA

LEKSVIK: I slutten av august er det klart for årets episode av «Oleander-trilogien», kalt «Muldvarpen». Stykket settes opp på et freda gårdstun i Leksvik hvor det er en stor arena, som også har fått større kapasitet i år.

Det har vært travle dager for Marte Hallem, som debuterer som regissør, samt at hun i år igjen har skrevet manus. Trilogien er lagt til andre verdenskrig, et tema som dukket opp da Hallem ble spurt om å sette Leksvik på teaterkartet.

– Jeg måtte finne noe interessant å skrive om, så jeg leita litt i lokalhistoria. Jeg hadde jobbet litt med denne tematikken før, så jeg hadde historiene litt under huden.

Aktuelle tema

Det var da hun kom over boka om «Operasjon Oleander» – som var en stor krigsaksjon i pinsa 1944 – at det løsnet. Under nevnte aksjon ble over 100 mennesker arrestert, og noen ble torturert. Dette ble grunnlaget for det videre arbeidet, og hovedspørsmålet i teatertrilogien dreier seg rundt hvorfor folk valgte å gå over til tysk side under krigen og hvordan jødeforfølgelsen under andre verdenskrig var.

– Jeg ønsker å ta tak i ting som kan være aktuelt i dag, og i dag er det fortsatt mange mennesker som er på flukt, sier Hallem

.

SENTRAL: Oskar Hoddø fra Namsos er sentral i teaterstykket «Muldvarpen».  Foto: Privat

Namsos-historie

Historien i år dreier seg rundt infiltrøren Karl Adding, som var en fattig gutt som havna litt utafor samfunnet. Under okkupasjonen ble han en av Gestapos menn i Trøndelag. En av dem han var med på å avsløre var motstandsmannen Oskar Hoddø fra Namsos. Hoddø er en av personene som er blant de største rollene i årets stykke.

– Han stolte på Adding og trodde at de jobbet for motstandsbevegelsen, og var en sentral del av nettverket hans, sier Hallem, som selv har møtt Hoddøs datter Eva i forbindelse med arbeidet på stykket.

– Det var spesielt. Hun har ikke noen minner om faren, som ble henrettet da hun var to år. Men hun tenker på ham hver dag, sier Hallem.

Fjorårets stykke ble en stor suksess, og allerede er over halvparten av årets billetter solgt – noe Hallem er glad for.

– Vi er superfornøyde med dette, og årets stykke er også veldig bra. Jeg tror det er mange namsosinger som kjenner til historien om Hoddø, og jeg tror den delen av stykket vil røre mest. Så vi håper at mange tar turen, sier Hallem.