Nytt tilskudd til Kulturmartnan: – Veldig nysgjerrige dyr

Elen Leksås fra Leksås gård i Grong tar med seg to alpakkaer når hun debuterer som utstiller i Kulturmartnan.

DU STORE ALPAKKA: Leksås gård i Grong huser 14 alpakkaer. Under Kulturmartnan vil to av disse være å se på Namdalsmuseet under Kulturmartnan. Elen Leksås gleder seg til å stille ut på martnan for første gang.  Foto: Karl Erik Hovik Aune

De liker å stå på avstand og observere.

Elen Leksås, Leksås gård.
NAMDALSAVISA

– De er ikke akkurat noen kosedyr, men de er veldig nysgjerrige, så de liker å stå på avstand og observere. De kommer kun hvis de har tenkt det selv, men dette er så absolutt noen sosiale skapninger, forteller Elen Leksås.

– Trivelig alpakkaprat

Samtidig som det er første gangen hun reiser til Kulturmartnan som utstiller, er det også første gangen martnasfolket får oppleve alpakka på museumstomta i Namsos.

– Jeg håper de faller i smak. Hvis folk har lyst til å slå av en alpakkaprat i samme slengen, så er det også bare trivelig, sier Leksås, som i tillegg tar med seg egenproduserte spekeprodukter fra nyoppstartede Leksås Gårdsmat.

Produserer garn

– Det blir artig å teste ut dette. Det finnes ikke så mange arenaer rundt omkring i namdalsområdet hvor du får denne muligheten til å vise deg fram, ser Leksås.

Leksås gård, som også huser sauer, griser og ammekyr, fikk sine første alpakkaer på beite for fem år siden. Om kort tid skal de begynne med salg av alpakkagarn.

– Vi har alpakkaull inn til leiespinning nå, sier Leksås.

I starten var hun skeptisk til å innføre alpakka på gården, men nå er hun glad for at hun gjorde det valget.

– Alpakkaen er et bruksdyr akkurat som sauen. Den er veldig god på å pleie kulturlandskap, og fiberen hos alpakkaen har en mye høyere kvalitet enn ulla hos sauen. Samtidig blir du jo veldig glad i dem, sier Leksås.

Spent

Hun er spent på hvordan de langhalsede kameldyra vil reagere i møte med Kulturmartnan.

– De er vant til å tusle rundt på gården, så det blir spennende å se hvordan de vil reagere på en arena der det er mye folk. De kan raskt bli stresset, men kanskje synes de også det vil være spennende å se andre ansikt enn våre her på gården, sier Elen Leksås.