Slår sammen Kulturmartnan og antikkmarked: – Vi gleder oss

Mye tradisjon, men også noe helt nytt venter dem som tar turen til Namdalsmuseet under Kulturmartnan.

TRADISJONSRIK MARTNA: Arrangementsansvarlig Brynhild Bremer Viken ved Namdalsmuseet ser fram til to dager med full aktivitet når Kulturmartnan går av stabelen fredag 16. august.  Foto: Bjørn Tore Ness

Vi befinner oss tross alt i elgriket Namdalen.

Brynhild Bremer Viken, arrangementsansvarlig
NAMDALSAVISA

Omkring 30 utstillere, deriblant flere helt nye, utgjør årets Kulturmartna i Namsos, som går av stabelen fredag 16. august og som vil pågå i to dager. I år skal det for første gang holdes brukt- og antikkmarked parallelt med de andre martnasaktivitetene.

– I fjor duret vi i gang med antikkmessa uka etter martnashelga. I år slår vi disse to arrangementene sammen. Det tror jeg kan bli veldig bra. Mellom fem og seks brukt- og antikkselgere fra flere forskjellige steder kommer til å ta med seg mange fine ting, så det gleder vi oss til, forteller arrangementsansvarlig Brynhild Bremer Viken ved Namdalsmuseet.

Mye blir imidlertid også som før under den tradisjonsrike martnan, som har pågått i rundt 20 år.

Kunstverksted

– Vi kjører i gang etter gammel lest, med tradisjonelle utstillere, husflid, håndverk og lokale matprodusenter, sier Bremer Viken.

Kunstmuseet Nord-Trøndelag kommer også for å holde kunstverksted i den gamle skolestua. Norsk Sagbruksmuseum tar med seg laftesettet sitt, mens Namsos husflidslag skal demonstrere gode, gamle husflids- og håndverksteknikker. I tillegg kommer duoen Inge Hågensen og Knut Sandvik til å stille seg bak dreiebenken for å bedrive tredreiing.

For de små vil det være anledning til å hoppe i høyet, samt prøve seg på hesteryggen.

Elgburgere

– Høyhoppinga bruker alltid å være veldig populær, sier Bremer Viken.

I tillegg til hest, kan de tilreisende få oppleve både alpakka, høner, kaniner og en gris eller to. Fiskekastkonkurranse hører også med i årets Kulturmartna.

– For dem som ønsker å ta seg en matbit, tilbyr vi rømmegrøt. I år setter vi i tillegg opp en grillbod med lokalproduserte elgburgere. Vi befinner oss tross alt i elgriket Namdalen, sier Bremer Viken.

Museumslaget selv stiller med sin tradisjonsrike tombola.

– Vi har tombola til inntekt for ekstra maling og utstyr til museet, sier arrangementslederen.

Namdalsmuseet tilbyr dessuten guidede omvisninger i den eldste delen av museet.

– For dem som er glad i tømmervegger, som meg, er nok dette suverent, sier Bremer Viken.

Dugnadsarbeid

Kulturmartnans besøkstall har brukt å ligge på rundt 3.000 besøkende. Bremer Viken håper minst like mange tar turen til Namdalsmuseet i år, og kommer samtidig med en oppfordring knyttet til parkering.

– De besøkende har blitt veldig flinke til å parkere et godt stykke unna museumsområdet, og vi håper det er like gode på det i år. De må gjerne slippe av lasta si først, men vi ønsker at folk skal være forsiktige med å parkere i nærområdet slik at det er plass for utrykningskjøretøy til å komme seg fram. Vi setter opp skilt, opplyser hun.

Hun er takknemlig for den frivillige innsatsen som har blitt lagt ned under forberedelsene i forkant av årets Kulturmartnan.

– Alt dette er mulig grunnet alle de snille personene som har stilt opp frivillig. Det har vært en gedigen dugnadsjobb, og vi er veldig glad for den hjelpa vi har fått. Nå gleder vi oss stort til folk kommer på Kulturmartnan, sier Brynhild Bremer Viken.