Franske fristelser

Bildetekst 

Bildetekst 

NAMDALSAVISA

Andeconfit er en relativt mektig rett. Her har man det fete, salte og saftige andekjøttet, sprøtt skinn og kraftig tilbehør. Dette er en rett som trenger masse friskhet og syre. Jeg har valgt to klassiske alternativer til andeconfiten. Begge fra rettens opphavsland Frankrike.
 


Hva med et andelår til helga?

I århundrer er ender blitt bakt og lagret i sitt eget fett. Den historiske konserveringsmetoden, confit, inspirerer til stadig nye krumspring.

 

Vin fra berget
 

Vi tar turen til den nordlige delen av Rhône – dalen. Her er de kjent for sine saftige og fruktige Syrahviner. Disse vinenes saftige fruktkarakter, med innslag av pepper og friske urter, samt noe moderat tanninstruktur gjør dem til en perfekt følgesvenn til denne smaksrike retten.
Jeg har plukket ut en vin fra det som etter min mening er en av de aller beste vinmakerne på Hermitage berget, Florent Viale. Han driver vinhuset Dom. du Colombier som har vært i familien siden slutten av første verdenskrig. Florent driver økologisk og omtrent all jobbing i vinmarken er manuell. Han benytter den samme metoden på Hermitage og Crozes Hermitage, så kjøper du sistnevnte får du ofte mye vin for pengene. Florent erkjennes som en mester på Syrahdruen og hvordan dens karakter får gjennomslag i vinene hans. Noe som har ført til prisvinnende viner i kåringer rundt om i hele verden.
 

Jeg har valgt Colombier Crozes Hermitage til denne retten. En ung og saftig vin på 100 % Syrah. Den er dyp blårød på farge og dufter av modne mørke skogsbær, svale urter og litt fat. Vinen er saftig på smak og har fint preg av modne mørke bær, litt krydder og en fast og lang ettersmak. Denne vinen har både fylde og friskhet nok til å takle anderetten. Sammen med maten vil vinen oppleves søtere samtidig som den gir retten en del friskhet. Dette er en fabelaktig vin som vil stå utmerket til anderetten.
 

Varenr: 5045301, pris: 234,90 (finnes på mange vinmonopol).
 

Rosa bobler
 

Tar du turen til Paris og en av de mange bistroene rundt om og bestiller denne franske husmannsretten får du ofte tilbudet om musserende vin til. Både fyldige Cremanter og Champagne står meget godt til andeconfit. For meg er dette en skikkelig festrett, derfor har jeg valgt en herlig Champagne som det andre drikkealternativet.
 

Vi skal til Champagnes første kommersielle Champagneprodusent, Ruinart. Nicolas Ruinart startet kommersiell produksjon av denne boblende drikken 1. september 1729. Dette var etter at hans forgjenger Thierry Ruinart hadde jobbet som teolog i Paris, der de unge aristokratene hadde fått opp øynene for denne boblende vinen. Ruinart var på langt nær de første som laget boblende vin, men de var de første som dannet et selskap som kun skulle produsere bare denne drikken. 300 år senere driver de fortsatt produksjon fra det samme området og Champagnen jeg har plukket ut ble for første gang eksportert ut av Frankrike i 1764. Så dette er et svært tradisjonsrikt Champagnehus.
 

Til denne retten har jeg valgt Ruinart Rosé Brut. En lekker Rosé laget på en blanding av Chardonnay og Pinot Noire. Den er lys rosa på farge og dufter av ferske røde frukter og bær med noe sitrus i avslutningen. Den er herlige leskende på smak med en flott friskhet som vil renske opp i andefettet. Saltet i retten vil gjøre vinen enda lettere og mere leskende. Dette er en fantastisk kombinasjon. Litt dyr, men noen ganger skal man unne seg noe ekstra godt.
 

Varenr: 346701, pris: 644,90 (Må bestilles).
 

God helg og god fornøyelse!