Valg i en uforutsigbar smeltedigel

Ved historiens siste valg for kommunene Nærøy og Vikna fikk Arbeiderpartiet flest stemmer totalt. Når to ulike kulturer skal smelte sammen er det likevel ikke åpenbart at valg-resultatet i nye Nærøysund vil gjenspeile enkel matematikk.

Historisk valg: På valgdagen mandag er det første gang det skal stemmes i Nærøysund kommune.  Foto: Tom Lysø

NAMDALSAVISA

KOLVEREID: Tradisjonelt har begge de to store distriktspartiene Ap og Sp stått sterkt i Ytre Namdal. Ved forrige valg ble Venstre nest største parti i Vikna – bare ett mandat bak Aps åtte. Men søsterpartiet i nabokommunen fikk bare inn én representant, og situasjonen var litt den samme bare andre vegen for Sp. I Nærøy fikk partiet til ordførerveteran Steinar Aspli inn hele ti representanter. Samtidig var det bare tre Sp-politikere som tok plass i Vikna kommunestyre.


Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet og Høyre om omdømmebygging, deltidsskrise og høy lånegjeld:

Uenige om omdømme og ytringskultur

Ordførerkandidat Amund Hellesø (Ap) mener debattklimaet i sosiale medier i Ytre Namdal er ødeleggende for bo-lyst og bli-lyst i Nærøysund kommune. Bjørn Ola Hom (V) er uenig.

 

Halvparten vil ha Hellesø som ordfører:

– Jeg tror folk har sett at jeg er en person som ikke har snakket stygt om noen

Stor framgang for Ap og klar beskjed om at de spurte ønsker Hellesø som ordfører. Det er noen av konklusjonene i målinga blant 300 innbyggere i nye Nærøysund kommune.

 

Sammensetninga i Nærøy kommunestyre har tradisjonelt vært noe mer stabil enn i nabokommunen. Sterke og populære enkeltpolitikere i Vikna har i perioder bidratt til at flere partier har blomstret raskt, for så å tape terreng i neste runde.

Så er det en del problemstillinger ved dette historiske valget som skaper usikkerhet for vår analyse. Her er det tross alt snakk om to hardt rivaliserende kommuner og folk som skal danne et felles politisk fundament for første gang. Noen av spørsmålene folket diskuterer er hva det har å si for stemmegivinga at bare en av ordførerkandidatene er fra gamle Nærøy?


Venstre med kraftig nedgang i målinga: – Ikke gode tall

Ifølge den ferske meningsmålinga går Venstre ned 10,5 prosent fra forrige valg. Det skuffer ordførerkandidat Bjørn Ola Holm.

 

Det stilles også spørsmål ved om noen av ordførerveteran Asplis lojale Sp-tilhengere vil stemme annerledes etter at veteranen ble vraket i nominasjonen, og om noen kandidater vil slåss for sine respektive heimplasser – og om det medfører taktisk stemmegivning.

Dette er argumenter vi hører rundt om ved kaffebordene. Et annet usikkerhetsmoment er Høyres stemmesanking. Partiet hadde tre representanter i Nærøy denne perioden og én i Vikna. Med næringslivskvinnen Marit Dille på topp som eneste kandidat fra gamle Nærøy, spår mange et godt valg for Høyre. Det er også litt spesielt at tre av kandidatene på lista satt i Nærøy kommunestyre som faste representanter for andre parti siste periode.

Usikkerhetsmomenter eller ikke, skal vi vurdere oddsen tipper det i retning en ordfører fra Ap eller Sp, hvorav Amund Hellesø er den største favoritten. Hellesø har gjort en meget god jobb som Vikna-ordfører denne perioden, og blir oppfattet som en «likandes» person.

Skepsisen på den «ainner» sida går på følgende frykt: At Amund Hellesø kan oppfattes som veldig Rørvik-patriot.