Det sies at det er «så vidt katta når nåva»

Ukeslutt:

UKESLUTT: NA-journalist Sturla Nordbøe.  Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

Jeg skal ikke lage noe innlegg i rovdyrdebatten her. Faktisk er jeg glad i alle dyr, sånn generelt. Men jeg betakker meg så klart for å møte ulv og bjørn – eller gaupe – alene og uten våpen i villmarka.

Nå går ikke jeg på jakt lenger. Jeg sluttet etter å ha lagt ned mi første røy, tidlig på 70-tallet. Og jeg snakker fortsatt om fugler og dyr, altså. Men jeg oppdaget rett og slett at å ta liv ikke var min greie. Kunne kanskje klart å skyte en bjørn i selvforsvar. Å synge «Teddybjørnens vise» for barnebarna etterpå hadde sikkert blitt med klump i halsen likevel.

Jeg holder med sauen, innrømmer jeg. Og blant kjæledyra er hunden favoritt foran katten. Ikke bare fordi vi selv har hund, men mest fordi jeg synes kjæledyrlivet i nabolaget er urettferdig. Vår Kaizer må stå i bånd hele dagen, mens flere nabokatter lusker i akkurat passe avstand for tauet og terger den stakkars Border Collien.

Det har hendt noen ganger at hunden har vært for rask og kommet seg ut av huset på kattejakt. Både hjemme og på hytta har dyret skremt nabokatter opp i trær, og med såpass entusiasme at kattedyra har blitt i treet til langt på natt.

Forleden var ei nabokatt så dristig en den listet seg like nedenfor verandaen der hunden lå. Plutselig smalt det. Hunden skjøt ut i en sabla fart, tauet røk og katten så jeg ikke igjen før neste dag. Langt unna tomta vår.

En kollega fortalte om en bulldogg han visste om lenger sør. Det var ikke vaktbikkja til bondeungdomslaget i Oslo, det er en BUL-dog. Denne bulldoggen var festet i kjetting på plena. Ei nabokatt var stadig frampå og klappet til snuten med klørne sine, men aldri så nært at bulldoggen nådde den.

Men en dag skiftet hundeeieren til en ny og penere kjetting. Den nye var imidlertid en meter lenger enn den gamle. Siden har ingen sett nabokatta.

Ikke misforstå, jeg har ikke noe mot katter. Vi hadde katt selv da ungene var små. Flotte dyr, som er fantastisk å studere når de er på jakt etter mus eller småfugler. For meg er likevel hunden en mer lojal og god venn. Den er en trofast turkamerat og godt selskap når jeg er alene på hytta.

Men bare for å berolige naboene til slutt: jeg har skaffet nytt bånd til Kaizer. Spesialtau fra Moen industributikk, skal tåle 1,5 tonn.

Og til kattene: tauet er en meter lenger enn det gamle ...