Ukeslutt

Tannfeen er rotfyllinga til alt ondt

  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

– Få på deg jakken «Tutta», vi skal til tannlegen i dag.

– Åhhh, skal jeg borre?

Dattera på ni år satte opp en bekymret mine.

– Det går nok bra, du får bedøvelse hvis de må det.

– Men jeg liker sprøyter enda mindre. Og forresten du sa hullet var i ei melketann. Da kan de vel bare trekke den ut så jeg får penger for den?

Her er vi ved rotfyllinga til alt ondt. Fem unger ganger 20 melketenner ganger galopperende tanninflasjon.

Ifølge nettstedet mammanett – som for øvrig pappaer også kan dra nytte av – i alle fall på de to – tre første ungene – er gjengs takst for ei tann 20–50 kroner. Hjørnetenner ligger på makstakst eller noe høyere. Mammaer på nett er tydeligvis alt for slepphendte og fintfølende når det gjelder tygge-redskap.

Her snakker vi altså pris per stykk. Det glemte selvfølgelig vi i farta, da vi fikk fem unger. Det er faktisk mulig å kjøpe seg en EU-godkjent bil for kostnaden på de tannstubbene. Du er herved advart.

Er du førstegangstannfe er det en del ting du må passe på.

Husk vann i glasset, ellers må du i verste fall ut med papirpenger, og nei tannfeen bruker ikke Vipps – cash is king.

Unngå trekking. Må tennene trekkes av tannlegen fordrer det ekstra kompensasjon i form av – ja riktig – papirpenger.

Som ellers i verden må det betales for røde dager i kalenderen. Tenner som felles på søn- og helligdager, og bevegelige helligdager er svindyrt – spesielt julaften. Ingen fortann, ingen ribbegnaging. Betal, betal, betal. Svelget poden tanna sa du – ingen bønn, må kompenseres fullt ut og litt ekstra for tort og svie.

Syden. Tannfelling som må erstattes i euro eller pund, og som ligger i vannglass uten vann er lik dyre papirpenger. Legg i stedet ferien til lavkostland i tannfellingsårene fra fem år til cirka 12 år. Du får 500 bulgarske Lev for en hundrelapp.

– Her har du en 100 Lev lapp jenta mi/gutten min (hehehe).

– Gikk det bra «Tutta»?

– Jeg slapp bedøvelse, han bare fikset på tanna og det var bare rart, ikke vondt.

– Fikk du premie?

– Jeg tok en sånn plasttann for å legge tenner inni når jeg mister dem, da kan jeg legge dem i vann flere ganger. Det blir penger av slikt, ikke sant pappa?

Gap opp og god helg.