Gikk videre i nasjonal talekonkurranse

Maja snakket åpent om noe som fortsatt er veldig tabu

16-åringen ønsker å inspirere flere skilte foreldre til å opprettholde en god kontakt og samarbeid – selv om forholdet tar slutt.

VANT: Maja Dahl Kristensen vant «Ta ordet!»-konkurransen på Olav Duun. 54 norske skoler er med i år. 

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Foreldrene gikk fra hverandre da hun var to år gammel, men har i årene etter hatt et nært og tett forhold, selv om mora bor i Overhalla med sin nye familie og faren i Oslo.

– Det var rart at andre folk reagerte sjokkerende da de fikk høre at mamma og pappa var gode venner, og at de snakket sammen ofte. For meg var dette normalt, det var da jeg forsto at dette egentlig er ganske fint, forteller Maja Dahl Kristensen.

Her kan de lese Majas tale:


Far og stefar på tur

I talen forteller hun om at hun ikke så det som en negativ endring at foreldrene gikk hver til sitt. Da mora fikk ny kjæreste, var det også naturlig at han og faren ble gode venner.

– De har blant annet vært i London sammen på fotballkamp, og i november reiser de sammen med stefars tvillingbror til Tyskland på landbruksmesse fordi det syntes det kunne virke spennende.

De senere årene har hun funnet ut at hun har vært heldig, og at dette ikke nødvendigvis er normalt. Nå ønsker hun å inspirere flere foreldre til å prøve det samme.

– Jeg tok dette samarbeidet for gitt før, men forstår mer og mer for hver dag hvor flaks jeg har hatt. Det er mange barn som trenger denne trygghetsfølelsen, og det er disse jeg vil nå. Det er deres foreldre jeg vil inspirere.

Medlem av familien

Rolig og behersket står 16-åringen foran i auditoriet på Olav Duun vgs. og forteller med et glimt i øyet hvordan det har fungert i alle år, og hvordan det er når faren kommer på besøk.

– Han har et eget klesskap. Det er mamma som vasker, bretter og gjør plaggene klar til han kommer tilbake igjen.

Dahl Kristensen mener det har vært til stor hjelp for henne at foreldrene har samarbeidet så godt – og at stefarens familie har tatt imot faren med åpne armer.

– Pappa er et slags bonus- familiemedlem som de har blitt veldig glad i, og når han drar tilbake til Oslo spør de «når kjæm du heim igjen», forteller hun i talen.

«Ta ordet!» er en nasjonal talekonkurranse for elever i den videregående skolen. Dahl Kristensen var en av seks finalister ved Olav Duun vgs.

– Jeg valgte å holde denne talen fordi jeg merker at temaet er veldig tabu. Å snakke om foreldre som skiller seg og hvordan barna deres har det, blir det ikke pratet så mye om.

Til uka venter et lærekurs og delfinale i Trondheim.

– Det var ikke helt dette jeg forventa da jeg skrev talen. Det er litt utafor komfortsonen min, men jeg var ikke i tvil om hva talen min skulle gå ut på.

Dahl Kristensen merker at den har hatt stor betydning for familien også.

– Det er flere i familien som har lest talen, og har tørket tårene når de har lest den. Selv pappa som er journalist sa at den var bra, ler hun.