– Jeg tror dette er verdens første morsomme beredskapsbok

Grunnet klimaendringene og mer ekstremvær, blir vi mer og mer utsatt for å komme opp i krisesituasjoner. Men ikke få panikk – Egil Aslak har boka du trenger.

ER FORBEREDT: Egil Aslak Aursand Hagerup fra Overhalla kommer denne uka med si femte bok, «I tilfelle dommedag – enkel beredskap for vanlige folk». Med den håper han at folk flest blir litt mer bevisst på hva de skal gjøre når en krisesituasjon oppstår.    Foto: privat

Dette er ei slags hakkespettbok for egenberedskap.

EGIL A.A. HAGERUP

BEDRE FORBEREDT: – Målet med boka er at nordmenn skal bli litt mer bevisst, og at de skal klare å håndtere krisesituasjoner litt bedre, sier Egil Aslak Aursand Hagerup.  Foto: illustrasjon fra boka

NAMDALSAVISA

OSLO: Før jul sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut en brosjyre til alle husstander i landet. Der fikk vi beskjed om å skaffe oss 20 ting som skal ligge parat i tilfelle en krise rammer, og du mister både strøm, vann, telenett og internett i 72 timer.

Dette ble også starten på det nye bokprosjektet til Egil Aslak Aursand Hagerup.

– Vi hadde ingenting av det som sto på lista, og jeg innså at jeg, som pappa til nå to små barn, ikke hadde kunnet tatt vare på min egen familie i tre døgn, sier han.


NA-spaltisten:

Koselig katastrofe

En av mine beste barndomsminner er også noe av det mest dramatiske jeg har opplevd. Nyttårsorkanen 1. januar 1992: Den kraftigste stormen noen sinne målt i Norge.

  
 
 

Overhalling aktuell med ny bok – på engelsk

Skal lære utlendinger å forstå norsk kultur

Du trenger ikke være rakettforsker for å gi ut bok med Egil Aslak Aursand Hagerup fra Overhalla. Eller, jo – det må du.


Mange spørsmål, få svar

Da han skulle handle inn tingene på lista dukket det opp mange spørsmål. Hvordan oppbevarer du egentlig disse vanndunkene staten mener vi bør ha liggende? Hvordan skal du lage deg mat, og hva med toalettsituasjonen?

– Da jeg forsøkte å finne gode svar på alle disse tingene, innså jeg at det var vanskelig å finne gode kilder. Det fantes ikke ei enkel håndbok om temaet, så da bestemte jeg meg for å skrive boka selv, sier overhallingen.

I arbeidet har han snakket med over 50 forskere, leger og folk innen beredskap, militæret, Røde Kors og Mattilsynet, for å nevne noen.

– Dette er den første boka jeg skriver der jeg har pratet med fagfolk og forskere. Det har vært mye jobb, men også en veldig spennende prosess.

Mer ekstremvær i vente

Selv om boka er skrevet med en morsom undertone, og inneholder en rekke «funfacts», ligger det et alvorlig tema bak. Klimaendringene gir oss mer ekstremvær, og digitaliseringa av samfunnet gjør oss mer sårbare.

– Sikkerhetspolitisk sier myndighetene vi må tilbake til den kalde krigen for å finne en like anspent verdenssituasjon. På toppen av det hele mener Justis- og beredskapsdepartementet at nordmenn flest har for dårlig beredskap heime, sier forfatteren – som har en dårlig og en god nyhet å komme med.

– Den gode nyheten er at norske myndigheter ikke tror at dommedag er nær. Den dårlige nyheten er at det blir større og større sjanse for at det kan skje ting som minner om dommedag, sier han.

Mer ekstremvær betyr at vi oftere blir utsatt for skred, ras, flom, skogbranner eller andre situasjoner som kan føre til krisesituasjoner uten strøm, vann og internett.

– Boka gir deg enkelt svaret på hva du skal gjøre om du havner i en slik situasjon, eller aller helst hva du skal gjøre før en slik situasjon oppstår. Første bud er «ikke få panikk – ha det du trenger». Å takle en krisesituasjon har mye med det psykiske å gjøre. Med enkle grep kan du takle sånne situasjoner bedre. Det kan til og med bli litt koselig, hevder han.

Er beinhard optimist

For å illustrere dette har avsluttet hvert kapittel i boka med en sjekkliste, delt inn i enkel beredskap og komfortberedskap.

– Enkel beredskap er for eksempel å sørge for å ha nok vann. Komfortberedskap er å sørge for å ha kaffe eller te. Det er ikke noe en må ha, men det gjør situasjonen litt koseligere om du har det, forklarer han.

– Du er ikke redd for at folk skal tro at du har blitt en raring som bare venter på dommedag?

– Haha. Ja, det er nok noen som tenker at det nå har klikket for han Hagerup. Men, nei – «dommedag» i tittelen er humoristisk ment. Selv er jeg beinhard optimist – jeg tror at ting vil ordne seg til slutt.

– Men du har forberedt deg i tilfelle en krise skulle oppstå?

– Vi har skaffet alt myndighetene ber oss om, altså det vi trenger for å bo heime uten vann og strøm i tre døgn. Blant de viktigste tingene er vann og førstehjelpsutstyr, samt sørge for mulighet til å lage mat, for eksempel med en primus. Det blir kjedelig å knaske knekkebrød og havregryn i tre døgn, sier Aursand Hagerup.

– Den beste boka mi

Til daglig jobber Hagerup som innholdsutvikler og rådgiver i NRK. «I tilfelle dommedag – enkel beredskap for vanlige folk» er overhallingens femte bok. Tidligere har han gitt ut «Talerens lille sleipe» (2013), «Norges uskrevne lover» (2014), «The 100 Unwritten Norwegian Social Laws» (2017) og «Norske Standarder» 2018.

Flere ganger har han vært på bestselgerlistene, og «Norges uskrevne lover» kan vise til et opplag på hele 10.000 eksemplarer, og den skal nå utgis på nytt som pocket.

I tillegg er han en av få nordmenn som har fått historiene sine trykt i Donald Duck & Co.

– Hvordan vil du rangere denne boka mot det du har skrevet tidligere?

– På mange måter er dette den boka jeg er mest fornøyd med å ha laget. Jeg føler jeg har fått med mange gode kilder og at den kan ha en samfunnsnyttig effekt. Dette er ei slags hakkespettbok for egenberedskap, og jeg tror også det er verdens første morsomme beredskapsbok. Målet er at nordmenn skal bli litt mer bevisst, og at de skal klare å håndtere krisesituasjoner litt bedre, sier han.