Hva i all verden er det som skjer med verden?

Greta Thunbergs tale for FN og verdenslederne i New York har fått stor oppmerksomhet denne uka – og ikke bare av den positive sorten.

HØR PÅ GRETA: Greta Thunbergs tale for FN og verdenslederne i New York har fått stor oppmerksomhet denne uka – og ikke bare av den positive sorten. For samtidig som Thunberg hylles verden over, blir den engasjerte 16-åringen hetset av voksne folk på sosiale medier. Så langt har det gått at Unicef Norge denne uka gikk ut og advarte mot all nettmobbinga.   Foto: Stig Alenäs

OM KLIMA: NA-journalist Runar Moen. 

NAMDALSAVISA

Det har vært litt av en sirkus-uke i internasjonal storpolitikk. I den uendelige føljetongen om brexit-bråket har statsminister Boris Johnson tydeligvis lurt dronning Elizabeth til å stenge parlamentet, landets nasjonalforsamling – noe som britisk høyesterett har slått fast var ulovlig.

En annen som etterforskes for å ha misbrukt sin makt er Johnsons kollega i USA. Donald Trump risikerer riksrett for forsøket på å presse Ukraina til å etterforske sønnen til rivalen Joe Biden.

Talen alle prater om

Opp i alt dette har verdens toppledere vært samlet på FN-møte i New York. Selv om konkurransen har vært hard, er det en 16 år gammel klimaaktivist fra Sverige som har fått de største overskriftene denne uka.

Greta Thunbergs tale på det ekstraordinære klimamøtet har fått massiv oppmerksomhet verden over:

«Dette er galt. Jeg burde ikke være her. Jeg burde vært på skolen, på den andre siden av havet. Likevel kommer dere til oss unge for håp. Hvordan våger dere! Dere har stjålet mine drømmer, min barndom, med deres tomme ord», sa Thunberg til FN med skjelvende stemme.

Hun har blitt hyllet for sin uredde tale til verdenslederne, som allerede er blitt sammenliknet med Martin Luther Kings ikoniske «I have a dream».

Thunberg har all grunn til å være sint. Foruten Tysklands Angela Merkel var det få av verdenslederne som kunne vise til konkrete tiltak og mål om å gjøre noe med klimautfordringene vi står overfor – selv om jordas arvtakere formelig brøler etter strakstiltak, verden over.

Samtidig kom en ny, nedslående FN-rapport, som sier at havnivået og temperaturene stiger med langt større hastighet enn først antatt.

Selvsagt måtte Trump slenge med twitter-tommelen; «Hun virker som en veldig lykkelig, ung jente som gleder seg til en lys og fantastisk fremtid», skrev han sarkastisk om Thunberg.

Kritikken preller av

Her heime er ikke klimaet stort bedre. Klimafornekter Carl I. Hagen føyer seg inn i rekka av gretne, gamle gubber som bruker ord som «skremselspropaganda» og «til å grine av» om dagens unge, og avfeier all form for menneskeskapte klimaendringer – selv om all seriøs forskning sier det motsatte.

Likevel kom noe av det mørkeste grumset fra en kvinne. Fitness-dronning Kari Jaquesson, som ikke er ukjent med å fremme mørkeblå propaganda, fyrer opp under konspirasjonsteorien om at Thunberg er en skuespiller castet til en rolle. Blant annet begrunner hun det med å kritisere 16-åringens utseende – i en twittermelding som ikke fortjener å bli repetert her.

I kjølvannet av all oppmerksomheten rundt Thunberg har nettrollene hivd seg på. Så langt har det gått at Unicef Norge onsdag måtte gå ut og advare mot all mobbinga på sosiale medier. At barn og unge utsettes for hat og hets fra voksne, er lavmål. Punktum.

Heldigvis ser det ut som om kritikken preller av Thunberg, som en dråpe vann på et oljeflak i Lofoten.

Når vi er i det grønne hjørnet er det passende å avrunde med Atle Antonsens oppfordring i reklamen til Grønt Punkt Norge. En oppfordring som burde gjelde flere enn dem som ikke gidder å kildesortere. En oppfordring til alle som deltar i det offentlige ordskiftet, og spesielt de som ønsker å angripe unge, engasjerte mennesker som kun ønsker en bedre framtid for oss alle; «Ta deg sammen!».