Dette vil du gå glipp av

Like sikkert som at solhungrige pensjonister reiser sørover til varmen på Playa del Inglés, kommer influensaen krypende, feberhet og snørrete innover det kjølige land.

Illustrasjonsfoto 

Idas tips
  • • Allerede sjaber? Da er det viktig å begrense smitten!
  • • Den vanligste måten influensa smitter på er via nysing eller hosting. Host eller nys i albuekroken hvis du ikke har papirhåndkle tilgjengelig. Bruker du håndflatene som deksel vil smitten lett føres videre til dørhåndtak, tastatur og andre ting du tar på i etterkant.
  • • Vask hendene grundig og ofte. Hånddesinfeksjon med sprit er et godt alternativ når man ikke får vasket hendene på annen måte.
  • • Bruk engangs papirhåndklær foran munnen for å beskytte andre når du hoster eller nyser. Kast papirhåndkleet etter bruk.
  • • Når allmenntilstanden tilsier det, kan du gå tilbake til skole, barnehage eller arbeid.
NAMDALSAVISA

Som en uvelkommen gjest slår den seg ned blant familier, klasser og i kollegaer når året er som råest og mørkest. Dette skjer hvert år i perioden desember til april og skyldes to typer influensavirus, type A og B.

Du kjenner det på kroppen

De fleste av oss som har opplevd influensa vet at en typisk runde starter brått med feber, muskelsmerter, hodepine og redusert allmenntilstand. Som om ikke dette var nok, opplever mange også sår hals, tørrhoste og at nesa forvandles til en tilsynelatende utømmelig kilde av snørr.

Grunnen til at du får influensa er altså at du blir smittet. Gjennom dråpe-, luft- eller kontaktsmitte. Dette kan skje ved at du puster inn bitte små dråper som inneholder influensavirus. Disse dråpene flyr rundt i luften etter et kraftig nys eller en ubeskyttet hostekule hos noen som er smittsom. Etter hvert daler dråpene ned på ting i nærheten, dermed kan du også smittes dersom noen har nyst over brødskiva di eller du putter fingrene i munnen etter du har tatt på nyhostede overflater. Det trengs bare en liten dose for å gjøre deg syk.

Vanligvis tar det ca. to dager fra du blir smittet til du blir syk. Du kan smitte andre før du føler deg dårlig og du er smittsom i tre til fem dager etter dette. Du kan også smittes uten å bli syk, men selv da kan du smitte andre.

Er det farlig?

For friske voksne skal det godt gjøres å dø av influensa (selv om noen føler på dette når det står på som verst). Men for mennesker som er i risikogruppen kan en runde med influensa gjøre at de blir ekstra syke og kan medføre flere og alvorlige komplikasjoner.

Folkehelseinstituttet sier at risikogrupper i befolkninga er blant andre barn og voksne med kronisk sykdom, gravide, mennesker over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem. Til sammen 1,6 millioner nordmenn er i risikogruppene.

Folkehelseinstituttet anslår at omtrent 900 dødsfall i året kan knyttes til influensa. I hovedsak rammer dette eldre og personer med alvorlig bakenforliggende sykdom. Derfor er det ekstra viktig i influensatider å forebygge smitte ved å vaske hendene grundig og ofte med såpe og vann, og etterstrebe ansvarlig nysing og hosting.

Kan det unngås

Hadde du influensa i fjor, kan det gi deg en viss grad av immunitet i påfølgende år. Dessverre er det sånn at influensavirusene utvikler nye varianter fra år til år, noe som gjør at immuniteten fra tidligere gjennomgått influensa fort blir utdatert.

Vaksine er det beste forebyggende tiltaket vi har mot influensa. Vaksinen mot sesonginfluensa bør tas i oktober-november, før du risikerer smitte. Årets influensavaksine beskytter mot fire ulike virus, mot tidligere tre. Det øker sjansen for at vaksinen skal dekke de sirkulerende virusene. Det er viktig at de som er i risikogruppen tar vaksinen slik at de unngår å bli syke. Folkehelseinstituttet har en utfyllende oversikt over hvem som er i risikogruppen og anbefalinger rundt hvem andre som oppfordres til å vaksinere seg. Du kan snakke med fastlegen eller vaksinasjonskontoret dersom du har spørsmål eller ønsker vaksine.


NAs helsesøster fikk utmerkelse av edelt merke

Ida med den gyldne penn

Heretter kan vi bare kalle henne helsesøster Ida med den gyldne penn – og ha våre ord i behold.