Det grønne skiftet har kommet til Bjørøya

Elektrifisering av norsk havbruk kan spare CO₂-utslipp tilsvarende 150.000 personbiler. Bjørøya bidrar allerede til å redusere næringas klimaavtrykk. For havbruksselskapet i Flatanger er det grønne skiftet dessuten god økonomi.

Innovativt: Bjørøyas nye fôrflåte er designet med V-bunn og shelterdekk for å takle de brutale forholdene på Drevflesa. Den største innovasjonen skjuler seg imidlertid på innsida.  Foto: Eystein Fiskum Hansvik

Tidligere gikk motorene 24 timer i døgnet. Nå holder det med tre til fire timer. Hybridløsninga er med andre ord en mye mer effektiv måte å utnytte energien på.

NAMDALSAVISA

DREVFLESA: Velkommen til Drevflesa. Her, i havgapet utenfor Roan, ligger Bjørøyas mest værutsatte lokalitet. Inne på fastlandet skimter vi de nesten perverst kuperte fjellformasjonene som gir denne delen av trøndelagskysten sin egen karakter. Vest for oss er det bare brottsjø og hav så langt øyet rekker.