Setter gull-standarden for sølvkveita

«Gudefisken» var lenge et mysterium for norske oppdrettere. Nå har Sterling White Halibut ambisjoner om å mangedoble produksjonen av oppdrettskveite. Grunnlaget legges ved Reipholmen utenfor Rørvik.

Gudegave til gudefisk og kvinner: De rutinerte røkterne Øyvind Valø (til venstre) og Knut Olav Dekkerhus beskrives som «Guds gave til kveiter med bein og finner» av klekkeri-sjef Walter Olsen-Ryum.  Foto: Eystein Fiskum Hansvik

NAMDALSAVISA

RYUM: Ti tusen år gamle helleristninger forteller hvordan folket i steinalderen tilba kveita. I norrøne tider ble den kalt «gudefisken», som en legemegjøring av den milde og vise guden Balder. Selveste Petter Dass var ikke mindre entusiastisk på artens vegne: «Du smuckeste Qveite, du Dronning i Vand», erklærte teologen og dikterhøvdingen i «Nordlands Trompet».