I to år har Brynjulf Risnes fra Skage vært advokaten til Frode Berg. Men først ved løslatelsen møttes de for første gang. – Veldig sterkt!

På en hemmelig adresse i Litauen møttes advokat Brynjulf Risnes og løslatte Frode Berg for første gang etter spionutvekslingen.

Advokater: Ilja Novikov og Brynjulf Risnes har vært advokatene til Frode Berg, som etter to år i russisk fengsel nå er tilbake i Norge.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Jeg har fått innsyn i en verden som tidligere har vært ukjent for meg.

Brynjulf Risnes, advokat for Frode Berg
NAMDALSAVISA

OSLO/NAMSOS: – Det var et veldig sterkt møte, sier den profilerte advokaten fra Skage til NA.

58-åringen har fulgt dramaet rundt den tidligere grenseinspektøren tettere enn de fleste. I to år har han vært advokat for trondheimsmannen.

Berg ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva 5. desember 2017, der han ble siktet for spionasje og satt i FSB-fengselet Lefortovo.

Først 15. november i år fikk Risnes møte sin norske klient for første gang, på en hemmelig adresse i Litauen.

– Jeg har faktisk aldri møtt ham før i mitt liv. Jeg søkte om å få besøke ham i fengselet i Moskva, men fikk avslag. All kontakt har gått via den russiske advokaten Ilja Novikov, sier han.


MØTET: Frode Berg begynner så smått å venne seg til friheten, skriver advokat Brynjulf Risnes om dette private bildet som ble publisert på sosiale medier lørdag. Her er de flankert av Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik og UDs representant Snøfrid Emterud.   Foto: Privat

 

– Veldig hjertelig

– Hvordan var det å møte Frode Berg for første gang?

– Veldig hjertelig. Det var et veldig tillitsfullt møte. Han har fått rapporter om ting jeg har gjort, og kjente meg fra saker i media fra før. Vi har også felles bekjente, sier Risnes.

– Hvordan har de siste dagene vært for deg?

– Det har vært ganske ekstremt. Først forberedelse med debriefing med Utenriksdepartementet og andre enheter. Deretter reise til Litauen og forberedelse til å ta imot Frode Berg. Vi var veldig usikre på hvilken form han var i og hvordan han reagerte på løslatelsen, sier han.

Advokaten sier at for hans klient har de to siste årene vært en ekstrem belasting.

– En ting er å sitte fengslet i utlandet. Som oppleves mye vanskeligere i et system som er tøffere enn det norske. Men for Berg selv har det verste vært grunnen til at han havnet der. Pågripelsen kom som et sjokk for ham. Han skjønte ikke hvorfor han ble pågrepet, og føler seg fortsatt ført bak lyset, sier Risnes.

Advokaten føyer til at det å sitte to år med følelsen og opplevelsen av at norske myndigheter gjorde feil, gjorde situasjonen enda vanskeligere.

Risnes trekker fram at Bergs bakgrunn fra Forsvaret har hjulpet ham i den tøffe tida bak murene.

– Han er trent for å komme seg gjennom vanskelige situasjoner, og har tenkt på det som en øvelse. Men selvsagt har han vært sint og fortvilet. Men nå er han endelig sammen med sin kone og datter.Brynjulf Risnes
  • Har bakgrunn fra forvaltningen, blant annet Finansdepartementet, og som forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
  • Har jobbet som advokat siden 2006. Møterett for Høyesterett siden 2010.
  • Spesialiserer seg særlig innen strafferett og spørsmål knyttet til immigrasjon.
  • Han har ført saker for norske domstoler på alle nivåer og for den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
  • Er ekspert på forhold knyttet til Russland og området for det tidligere Sovjetunionen og snakker flytende russisk. Han har arbeidet med en rekke saker knyttet til dette geografiske området både i Norge og i Russland. Som de siste årene med Frode Berg-saken.
 

Tidlig involvert

– Hvorfor tok du denne saken?

– Familien, ordføreren i Sør-Varanger og støttegruppa tok kontakt. De var nervøse for hva som kunne ha skjedd Frode. De hadde hørt om meg fra før, og jeg har bodd og jobbet i Russland, snakker russisk og kjenner til forholdene i landet, sier Risnes.

Han forteller at det første han tok fatt i, var å finne en god russisk advokat.

– Jeg fikk tak i Novikov, som har vært en viktig støttespiller hele vegen, sier han.

Han beskriver sin egen rolle som mellommann.

– Men i sluttfasen har jeg mer og mer samarbeidet med norsk UD, og det er de som har styrt prosessen med å få ham tilbake.

– Veldig krevende

– Hvordan er det å være advokat i en så høyprofilert sak?

– Det har vært en veldig krevende og vanskelig sak. Men det er også interessant å være med på det som skjer. Det er en sak som passer meg godt, jeg kjenner Russland veldig godt. Det var et fortrinn i startfasen, blant annet i rettssaken mot ham. Jeg har bivånet en del rettssaker og hatt saker i Russland før. Det gjør det lettere for meg å forstå systemet., sier advokaten.

– Hvor mye har du jobbet med denne saken?

– Det har gått veldig i bølger. I begynnelsen var det veldig mye. Deretter ble det litt opp og ned, avhengig av situasjonen. Og selv om jeg ikke har gjort konkrete ting, har jeg vært i beredskap, sier Risnes og beskriver den siste uka som ekstrem.

– Det oppleves som om jeg har vært på jobb dag og natt.

– Veldig følsomt

– Hvorfor skaper Frode Berg så mye engasjement?

– Spionasje og ulovlig overvåking er veldig følsomt. Det er et eller annet med spionasje som er veldig spennende i folks bevissthet. Samtidig er forholdene i Finnmark veldig spesielle, med grense mot Russland.

Risnes sier at for den norske regjeringa er saken en belastning.

– I den russiske tiltalen er det Norge som er tiltalt. Frode Berg er bare en bitte liten brikke. Han er blitt gissel for en klage mot Norge. Derfor har det vært Norges ansvar å få ham tilbake, sier Risnes.

– Hva skjer med Frode Berg framover?

– Nå skal han skjermes noen dager. I utgangspunktet er det Frode Berg selv hva som vet hva som skal skje framover. Det er ingenting han må, sier advokaten.

Risnes sier Berg er fullt innforstått med at i en sånn sak kan det være lurt å svare.

– Å ikke forholde seg til realitetene, er ingen god strategi. Norske myndigheter har en del ting å si om saken. Hva han selv vil si om spionasjen i detalj, må han bestemme selv. Han kommer nok til å snakke om saken.

Tøff påkjenning

– Men han har vært igjennom en utrolig tøff påkjenning. Derfor må han bevege seg ut i samfunnet i forsiktige skritt. Jeg bidrar gjerne med mine råd, sier han.

– Har Frode Berg-saken lært deg noe?

– Den har lært meg veldig mye. Blant annet om etterretning som jeg ikke visste noe om fra før. Jeg har kun sett spionserier på TV.

– Dernest om diplomati, som jeg aldri har jobbet med. Jeg har fått innsyn i en verden som tidligere har vært ukjent for meg. Jeg er imponert over deler av det. Jeg har også lært en del nye ting om Russland og om hvor forskjellig ting er i vårt naboland.

Han har også lært veldig mye om rollen som advokat, hvor mange hensyn det er å ta.

– Fra første dag har oppgaven min vært å bistå Frode Berg og sørge for at han har det best mulig utifra forutsetningene.

– Jeg har sikkert også gjort noen feil. For det har vært en sinnssykt krevende oppgave, og svært mange å forholde seg til.

– Ikke upåvirket

– Som advokat skal du ha profesjonell distanse. Men klarer du å unngå å bli påvirket i en så spesiell sak?

– Nei, det klarer jeg ikke. Jeg bruker meg selv og min egen personlighet i jobben, så lenge du er oppmerksom på det du gjør fungerer det, sier han.

– Jeg prøver å unngå å bli sentimental. Men i noen situasjoner uttrykte jeg meg personlig. Jeg opplever omsorg og varme for Frode Berg. Jeg legger ikke skjul på det.

– Men jeg har en veldig profesjonell rolle, og trekker meg alltid tilbake til den rollen, sier Brynjulf Risnes, som kommer til å ha et samarbeid med Frode Berg en god stund til.

– Det er mildt sagt en del ting man må ta stilling til, fortsetter han.