De første lyslenkene er tent i busker og trær

UKESLUTT:

  Foto: Jonas Olsen

NAMDALSAVISA

Jeg innrømmer det gjerne – adventstida og jula er en periode jeg ser fram til. Da er det tid for tradisjoner. Tradisjoner som betyr at arbeidsoppgaver utføres som tidligere år og at hjemmet og omgivelsene gradvis omskapes med endret belysning og ulike pyntegjenstander.

Hos oss går startskuddet første helga i advent. Advents- kalenderen i vinduet kommer på plass, det samme med den innkjøpte, lille grana på terrassen. Deretter går det slag i slag utover i desember.

I årets mørkeste uker er lyset spesielt viktig. Derfor er det godt å se at de første lyslenkene allerede er tent i både busker og trær. Å samles for å tenne julegrana er en tradisjon som holdes i hevd i bygd og by.

Det gjør godt å se hvor flott Festplassen i Namsos og omgivelsene rundt er pyntet og opplyst. Det store engasjementet for å lyse opp Rørvik er også et eksempel på hva dette betyr for mange.

Førjulstradisjoner kan være så mangt. I større eller mindre grad blir slikt vektlagt på arbeidsplasser, skoler, barnehager og i de tusen hjem.

Det tar ikke mer enn to-tre år å skape en tradisjon – tradisjoner som etter hvert blir en del av kulturarven for hver enkelt av oss. Det handler om hva du gjør det til.

For å nevne noen eksempler vil jeg trekke fram adventsstundene på skolen. Da jeg jobbet som lærer på Namsos barneskole, var adventsstundene i amfiet med på å sette både barn og voksne i den rette stemninga.

Jeg møter fortsatt tidligere elever som trekker fram morgensamlingene som noe de minnes spesielt godt – 40 år etter.

At cupfinalen i fotball har blitt flyttet til adventstida, er definitivt ikke et tiltak som passer inn. I fjor, på første søndag i advent, vant Rosenborg cupfinalen, uten at Ullevaal stadion var fullsatt. I år møtes «publikumsfavorittene» Haugesund og Viking i finalen, som spilles andre søndag i advent (!).

Selv om jeg er i overkant interessert i fotball, mener jeg bestemt at den norske cupfinalen ikke passer inn i adventstida.

De kommende ukene skal også handle om medmenneskelighet. Jeg erkjenner at det langt fra er alle som av ulike grunner ikke har mulighet til å nyte tida slik de burde fått anledning til.

Jeg oppfordrer derfor alle til å støtte opp om ulike tiltak som handler om å gi alle ei så god julefeiring som mulig.