Slutt med Lotto – bli millionær

  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Norsk Tipping selger drømmen om at vi kan bli millionærer ved å spille Lotto. Det er en forholdsvis lettsolgt vare som tilbys, selv om vi vet at sjansen for å vinne en milliongevinst er svært liten. Det er imidlertid ikke så mange som reflekterer over at alle kan bli millionærer hvis de slutter å levere de ukentlige Lotto-kupongene sine, og har en viss tålmodighet.

La oss ta en liten regneøvelse. Leverer du en lottokupong, en vikinglotto og en eurojackpotkupong pr. uke, så vil kostnadene bli cirka 1.000 kroner per måned. Hvis du investerer disse sparte midlene ved for eksempel å kjøpe egenkapitalbevis i en sparebank, vil du i snitt ha en avkastning på cirka 10 prosent i året. Etter hvert som du bygger et større og større sparebeløp, vil pengene begynne å gjøre jobben for deg. For hvert år vil avkastninga du har opptjent legges til den opprinnelige investeringa. Du får avkastning både på de opprinnelige sparepengene og avkastninga du har fått tidligere år – såkalt rentesrente. Dette betyr at sparepengene vil vokse raskere og raskere for hvert år som går.

Tilbake til regnestykket: Vi slutter å spille Lotto, investerer tusenlappen vi sparer per måned i egenkapitalbevis, og tar tiden til hjelp. Etter 23 år har du spart din første million. Sannsynligheten for at du har blitt Lotto-millionær i samme periode er mikroskopisk, men fordi du sluttet med Lotto er du nå millionær. Fortsetter du sparinga, så gjør rentesrente-effekten at du passerer 2 millioner allerede sju år senere.

La oss gjøre et annet regnestykke, et noe mer ubehagelig regnestykke for alle de som bruker penger på røyk eller snus. En snusboks om dagen koster deg 34.216 kroner i året, og en 20-pakning med røyk per dag vil koste deg 45.136 i løpet av et år. Hvis vi ser hva du kunne gjort med disse pengene i et spareperspektiv blir dette regnestykket ubehagelig for snuseren og røykeren.

En Lottospillende snuser kan ved å slutte med både snus og Lotto spare cirka 4.000 kroner per måned. Sparer han disse pengene i egenkapitalbevis slik som beskrevet tidligere i denne artikkelen, vil han eller hun være millionær om litt over 11 år. Etter 30 års sparing ville spareformuen ha passert hele 8,3 millioner.

For røykeren blir regnestykket enda mer ubehagelig. Ved å slutte med røyk og lottospilling kan han/hun spare 5.000 kroner per måned, og være millionær før det har gått 10 år. Etter 30 år som eks-røyker hadde spareformuen passert 10 millioner!!! Slike regnestykker viser hvor dyre uvaner som røyk og snus er, men det viser også at det å spare langsiktig er verdens beste ide. De samme regnestykkene gjelder hvis du kan spare en eller flere tusenlapper per måned. Ved å sette av et fast sparebeløp per måned bygger du en betydelig formue over tid.

Hvis du ikke ønsker å plassere pengene i egenkapitalbevis, så kan du spare i aksjefond. Å spare i fond er en god måte å spare på, fordi det historisk sett gir høyere verdistigning på pengene enn å ha de på en bankkonto. Et fond er et slags spleiselag der mange sparere går sammen om å plassere pengene sine i verdipapirmarkedet. Når du sparer i aksjefond, sparer du i veldig mange aksjer samtidig. Dette gjør at du minimerer risiko sammenliknet med hvis du hadde kjøpt aksjer i én enkelt bedrift.

Det å inngå en spareavtale i fond er noe du kan gjøre på nett, eller ved å ta kontakt med banken din. På samme måte kan du få kjøpt egenkapitalbevis. Så enkelt er det å bygge seg en liten formue, desto mer tid du har desto enklere er det. Det er kanskje ikke like spennende som å spille lotto, men en langt sikrere måte å sikre seg en betydelig formue. Og sparer du fast hver måned, så går det an å levere en liten Lotto-kupong nå og da for å opprettholde drømmen å bli rik fort.