Garanterer ny revyfestival i 2021

Sjefen slutter – festivalen består

Hanne Vilja Sagmo går av som daglig leder for Norsk Revy, men garanterer at det blir ny revyfestival på Høylandet i 2021.

GIR SEG: Hanne Vilja Sagmo gir seg som daglig leder i Norsk Revy fra sommeren, men blir med videre på prosjektutvikling – og garanterer ny revyfestival i 2021.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

HØYLANDET: Fredag kom beskjeden om at Hanne Vilja Sagmo gir seg som sjef for Norsk Revy etter to år i stillinga. Til sammen har hun jobbet i Norsk Revy i 11 år.

– Grunnen til avgjørelsen er ganske enkel. Gjennom 11 år har jeg vært med på mange endringer og fornyelser, og fått gjennomslag for mange av ideene mine. Fornying er nødvendig i denne bransjen, og nå ser jeg at det er greit at det kommer inn andre med nye ideer, sier Sagmo, og legger til:

– Det er med en skrekkblandet fryd at jeg har tatt valget. Men det er spennende å kunne gjøre noe nytt. Livet er for kort til å være fast ansatt bestandig, og det ligger ingen dramatikk bak valget, sier hun.

Hun mener at revybevegelsen er svært viktig for norsk kulturliv, og har hatt stor glede av å være en del av miljøet i mange år.

– Revymiljøet ivaretar demokratiet og er en bærebjelke, både gjennom rekruttering og som samfunnskommentator. Jeg er stolt og glad for å ha kunnet bidratt i miljøet, sier Sagmo.

Følger drømmen

Samtidig som det har vært en givende jobb, innrømmer Sagmo at den også kan være krevende.

– Det er mye arbeid og det er ingen «9 til 4»-jobb. Det er ei krevende stilling som krever meg 24-7, føler jeg, sier Sagmo.

Dette er likevel ikke årsaken til at hun velger å slutte i jobben i juli neste år.

– Jeg har passert 50 nå, og hvis jeg skulle lukte på noe nytt i arbeidslivet måtte jeg gjøre det nå, sier Sagmo.

Hun har planer om å starte egen bedrift og samtidig få mulighet til å studere.

– Jeg har gått med en drøm om å starte noe eget, og kjenner at prosjektledelse er noe jeg er godt på, i tillegg til at jeg har erfaring med formidling. Så jeg har en grynderide som jeg skal prøve ut, sier Sagmo, som ikke ønsker å gå inn i detaljene på planene ennå.

Selv om hun nå gir seg som daglig leder i Norsk Revy, fortsetter hun i ei deltidsstilling med utviklingsprosjekter.

– Jeg klarer ikke helt å slippe det. Helse og humor og revy i skole er faglige oppgaver jeg vil være med på videre, sier Sagmo.

Kompetansebygger

Det har vært knyttet usikkerhet til framtida for Norsk revyfestival og NM i revy på Høylandet, men det jobbes nå videre for å utvikle konseptet.

– Vi har hatt en god utvikling de siste årene i forhold til eierskap og forankring. Styret jobber med en tiårsplan på festivalen, og jeg synes vi har en god stim. Så det ser lovende ut, sier Sagmo.

Hun kan nå bekrefte at det blir revyfestival i 2021.

–Ja, det blir det. Styret har sagt at de ønsker en ny festival, sier Sagmo.

Men for at festivalen skal være liv laga også lengre fram i tid, er den avhengig av at publikum i distriktet kjenner sin besøkelsestid.

– Vi er helt avhengig av namdalspublikummet. Dette er et spennende produkt som du ikke finner mange av ellers i landet, så det er viktig å slå ring rundt det, sier Sagmo, som også mener at festivalen er viktig for å utvikle kulturfaglig kompetanse i distriktet.

– Festivalen skaper både energi og kompetanse i det lokale kulturlivet. Jeg mener at festivalen er utrolig viktig for det namdalske kulturlivet å være med på, sier hun.

Flere prosjekter på gang

Siden 2007 har Norsk Revy satt opp «best of»-forestillinger i Olavshallen i Trondheim, og Sagmo forteller at dette ikke er på grunn av at det er planer om å flytte NM i revy ut av Høylandet.

– Nei, forestillingene i Olavshallen er bare en visningsarena for NM i revy, og er et viktig produkt for oss. All satsinga og penger legges igjen på Høylandet, sier Sagmo.

Nå håper Sagmo at mange søker seg til den ledige stillinga som sjef for Norsk Revy.

– Det er ei spennende stilling som både er artig og utfordrende. Det er sjelden at det lyses ut lederstillinger innenfor kultur i Trøndelag, så dette er en sjelden mulighet, sier Sagmo.

Stillinga lyses ut over helga. Fram til det ansettes en ny daglig leder, skal Sagmo gjennomføre flere nye prosjekter.

– Vi skal i gang med «Revydoktoren» i Akershus, skal arrangere Trøndersk skolerevymesterskap og skal snart starte med ni regionale revyfestivaler. Så det blir et travelt år med mye spennende ting, sier Sagmo.