Skauge fikk fylkeskulturprisen

Trøndelag fylkeskommunes kulturpris går til kulturformidler og bonde Jon Fredrik Skauge fra Orkdal.

KULTURPRIS: Jon Fredrik Skauges egentlige fag er tekstil med hovedvekt på historiske klær, tekstiler og tradisjoner. Onsdag mottok han fylkeskulturprisen.  Foto: Trøndelag fylkeskommune

NAMDALSAVISA

STEINKJER: Prisen ble delt ut på fylkestinget onsdag av fylkesordfører og juryleder Tore O. Sandvik.

Årets kulturprisvinner er meget allsidig. Jon Fredrik Skauges egentlige fag er tekstil med hovedvekt på historiske klær, tekstiler og tradisjoner. Han har fordypet seg nok til både å være forsker, foreleser og en eminent historiker med hovedfag fra NTNU. Han har spesialkunnskap om stoffbruk til bunader og solid spisskompetanse på tekstil.

Skauge har også et eget utsalg av håndsydde, individuelt tilpassede bunader side om side med moderne, unike plagg i krysningen mellom det tradisjonelle handverket og det nyskapende.


Han løfter fram kvinnearbeidet også ved å videreføre tradisjonell bearbeiding av produkter fra gården som for eksempel smør og rømme-produksjon. På den måten tar han også vare på håndverket omkring matbearbeiding. Det samme gjelder for kjøtt og korn og lin.  Alt dette gjøres på gården.