Slik kommer du i mål med en vellykket oppussing – uten å sprenge budsjettet

Visste du at om du bygger 5 kvadratmeter større enn det som er nødvendig, vil det koste deg ca. 150.000 kroner ekstra?

Tips for en vellykket oppussing:
  • Sett opp en god plan, både økonomisk og tidsmessig.
  • Hent inn tilbud fra flere håndverkere – så sikrer du at du har et godt sammenlikningsgrunnlag.
  • Tegn flere løsninger – når man har funnet den riktige løsningen, stå ved den.
  • Ha god kontakt med banken underveis i prosjektet.
NAMDALSAVISA

Mange går og drømmer om nytt hus, eller kanskje skal vi pusse opp og bygge på huset vi allerede eier? Vi nordmenn er faktisk helt i verdenstoppen når det gjelder oppussing, hele 94 milliarder kroner brukte vi på oppussing i 2019

Det er vanvittig mye penger.

Grunnen til at så mange pusser opp er at vi i Norge har tradisjon for å eie våre hus selv, vi er faktisk det landet i verden med høyest andel av befolkningen, åtte av ti, som eier boligen selv.

Verdien på alle disse eiendommene tilsvarer omtrent hele oljefondet, så det er naturlig at vi ønsker å ta vare på den eiendommen vi eier og ønsker holde den i god stand. Når vi da generelt har god økonomi, så gjør det at vi har mange oppussingsprosjekter i Norge til enhver tid.

I Norge har vi lange tradisjoner for å gjøre det meste av oppussing selv, faktisk så mange som fire av ti gjør alt arbeid selv på oppussing, men vi ser også at like mange velger å bruke fagfolk til hele jobben.

Grunnen for at vi pusser opp endrer seg med alderen. De unge pusser opp for å ha oppdatert og nytt design, mens de som er eldre pusser opp på grunn av slitasje. Vi vet også at rundt 50 prosent av all oppussing skjer fordi vi ønsker en forandring, ikke på grunn av at det er nødvendig.

Det økonomiske er viktig når man pusser opp eiendommen sin. I vår region kan vi si som en tommelfingerregel at for hver krone vi legger inn i et oppussingsprosjekt, får vi igjen cirka 60 prosent i verdiøkning. Men her er det også store forskjeller.

Det vil si at man bør ikke pusse opp stort før man skal selge, her gjelder det å holde kostnadene nede, og snakke med megleren for å få tips.

Når boligen skal pusses opp har man mange tanker og ideer som skal gjennomføres i løpet av prosjektet. Hva med de behovene som kommer om noen år? Det er viktig at man har en plan på hvordan boligen skal se ut fremover også.

Hvilke behov har familien, hva er viktig for oss med tanke på areal og utnyttelse av den plassen man har? Tenker man å bygge på om noen år, hva bør vi gjøre i dag av oppussing og oppgradering for at dette skal passe sammen?

Det dyreste å gjøre er å måtte bygge om ting man har allerede pusset opp for kort tid siden.

Har man bestemt seg for å bygge ut boligen, tenk arealutnyttelse og bruk fagfolk til å komme opp med gode løsninger. Visste du at om du bygger 5 kvadratmeter større enn det som er nødvendig, vil det koste deg ca. 150.000 kroner ekstra?

Dårlig planlagte oppussingsprosjekter ender ofte opp med mer tidsbruk og høyere kostnader enn man først hadde budsjettert med. Men om dere har brukt god tid, laget gode planer, hentet inn flere tilbud og samarbeider godt med håndverkerne – så skaper dere drømmeboligen for hele familien.

Jeg avslutter med noen kloke ord fra min elektriker; «Ole, nå har du lagt til 1.500 kroner her, og 1.500 kroner der. Det er klart at dette må bli dyrere enn først antatt, når du snart har 20 slike 1.500-kronere».

Min plan var god den, men skulle bare ha noen spotter ekstra, her og der.

Lykke til med oppussingen!